No meg egy ösztöndíj sem jön rosszul, hiszen lehetőséget teremt a fiatal alkotók, előadóművészek számára, hogy szabadjára engedjék a fantáziájukat.

A NASA Mars-járójának ihletésére zeneművet komponált, de Molnár Viktor korántsem sci-fi rajongó. A Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat három alkalommal is elnyert fiatal zeneszerző a magyar kortárs zene újragondolásával foglalkozik, de vajon miként vélekedik az elektronikus zenéről? Korábbi beszélgetésünkben erről is szó esik.

https://kultura.hu/nem-szeretnek-csak-a-fioknak-irni/

Gyerekként a szülei azt kérdezték Zemlényi Esztertől: énekelni vagy számolni szeret jobban? Mivel egyértelműen a zenére voksolt, kisebb kanyarokkal, de határozottan a művészi pálya felé vezetett az útja. 2016-ban Fischer Annie Előadó-művészeti Ösztöndíjas volt. Rendkívül sokoldalú énekművész, egyaránt műveli az oratórium, dal-, kamara- és operairodalmat. De vajon mivel foglalkozna, ha más utat választ? Elmondta.

https://kultura.hu/gazdagnak-erzem-magam-a-kottaim-kozott/

Szabó Dániel Ferenc szerint a zenéléshez nemcsak képzettség, hanem egy kis elmebaj is kell. Gyerekként rapper akart lenni, aztán mégiscsak rock zenekart alapított. Sok mindenből tud ihletet meríteni – teszi hozzá a jazz-dobos, zeneszerző –, legyen az kávézóban üvöltő popzene, egy illat vagy egy utcakép. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat nyert, egykor Mörkben és más formációban játszó művész mára saját együttesével dolgozik.

https://kultura.hu/azt-csinalom-amit-nem-tudok-nem-csinalni-beszelgetes-szabo-daniel-ferenccel/

A felmenői apai ágon mind hivatásos zenészek voltak, édesapja és nagyapja orgonaművészek. Virág András Gábor is részben ezt a hagyományt viszi tovább, ám közben már fiatalon komoly érdemeket szerzett komponistaként, és legfőbb céljának azt tartja, hogy zeneszerzőként maradandót alkosson. Rossz zenéről és közönségízlésről is szó esett a Kodály-ösztöndíjban részesült művésszel készült interjúnkban.

https://kultura.hu/akkor-lennek-elegedett-ha-komponistakent-maradna-utanam-valami/

Ifj. Oláh Kálmán ugyancsak zenészcsaládból származik, édesapja és bátyja elismert jazz-zongoristák, mégis azt mondja: soha nem érzett semmilyen megfelelési kényszert. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjból megvette élete első saját szaxofonját, és a saját formációjával már lemezük is megjelent. De mivel lenne elégedett tíz év múlva? – ezt is megkérdeztük tőle korábbi interjúnkban.

https://kultura.hu/szamomra-a-szaxofon-maga-a-megtestesult-jazz/

Miért dönt egy 12 éves fiú úgy, hogy inkább zenélni kezd, ha teniszező is lehetne? Miért kiváltság a zenei élet részének lenni, és mit tanít egy klasszikusokat játszó zongoraművésznek a funk? Balogh Ádám erről és zeneszerzői ambícióiról is mesélt nekünk.

https://kultura.hu/ugy-ereztem-zongorazas-nelkul-nem-tudnek-elni/

Kérlelte a szüleit, hogy vegyenek neki egy basszusgitárt. Nem kellett sokat várnia rá, hamar megkapta, és Bartók Vincét attól fogva kizárólag az érdekelte. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas basszusgitáros mesébe illő pályakezdésről, kanyargós utakról, jazzről és egyéb érdekességekről is beszélt.

https://kultura.hu/tobb-formacioban-brummogok/

A képen a 2022-es zenei ösztöndíjasok. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu