Az óbudai önkormányzat vásárolja meg az ingatlant, ahol alkotóház és irodalmi központ jön létre. Szakmai működését egy alapítvány biztosítja majd, amelyet Dragomán György és Vámos Miklós írók hoznak létre.

Budapest, 2010. április 13.
Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író, publicista áll egy esernyővel kezében budapesti családi házának udvarán 2010. április 12-én. Az író 2010. április 14-én ünnepli 60. születésnapját.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Esterházy Péter Kossuth-díjas író, publicista budapesti családi házának udvarán 2010-ben. Fotó: Kollányi Péter / MTI

Kiss László III. kerületi polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2016-ban elhunyt író Emőd utcai házát az önkormányzat megvásárolja, a felújítás után pedig alkotóházat és irodalmi központot hoznak benne létre.

„Ennek az épületnek csodálatos miliője van, ennek az épületnek önálló léte van, és mi őszintén reméljük azt, hogy ez a lét az alkotásokban is tetten érhető lesz” – mondta, és azt is kiemelte, hogy az intézményben magyar és nemzetközi írók is dolgozhatnak majd.

A ház sorsa hosszú évek óta megoldatlan volt, pár hónapja azért került a hírekbe, mert egy ingatlanhirdető oldalra is felkerült, ahol több mint 300 millió forintért kínálták eladásra. Több irodalmi szereplő, valamint politikusok is felszólaltak amellett, hogy meg kell menteni a házat, ahol Esterházy Péter műveinek jelentős része megszületett. Az írónak egyébként is nagy kultusza van Óbudán: 2021-ben, születésnapja alkalmából negyven hazai író, költő választotta ki kedvenc Esterházy-idézetét, amelyek óriásplakáton jelentek meg a kerületben.  

A terveket ismertető sajtótájékoztatón Esterházy Marcell a család képviseletében elmondta: régi vágyuk, hogy az épületből, ahol több mint negyven évig alkotott és élt családjával édesapja, alkotóház váljon, és egy nagyobb közösségnek tegyen szolgálatot. Most úgy tűnik, hogy végre teljesül ez az álom. Az író kéziratait, írói hagyatékát, leveleit már korábban a Berlini Akadémiára bízták, feleségével, Gittával közösen birtokolt, mintegy húszezer példányból álló könyvtára pedig teljes egészében a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került.

Dragomán György megjegyezte, hogy két barátjával, Vámos Miklóssal – aki éppen egy németországi alkotóházban dolgozik legújabb könyvén – és Daniel Kehlmann íróval közösen határozták el, hogy megpróbálnak tenni azért, hogy ebben a házban az alkotás folyamata ne érjen véget.