Április 4. és 19. között rendezik meg a Debreceni Tavaszi Fesztivált, az eseménysorozat fókuszában a a debreceniség, az évfordulók, az újdonságok és a találkozások állnak.

A debreceni Nagytemplom. Fotó: Shutterstock
A debreceni Nagytemplom. Fotó: Shutterstock

A Kölcsey Központban rendezett sajtótájékoztatón Puskás István alpolgármester a rendezvénysorozatot az idei kulturális évad nyitányának nevezte, amely csapatmunka eredményeként, a helyi kulturális intézmények összefogásával jön létre.

A tavaszi rendezvény fesztiválok sorát – költészeti fesztivál, a város napja programjai, Deszka fesztivál – nyitja meg, és több program, nagyobb kínálat jellemzi majd, mint a korábbi években – tette hozzá Debrecen kulturális alpolgármestere.

Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. programigazgatója a fesztivál művészeti koncepcióját ismertetve elmondta: a tavaszi fesztivál idei programkínálata a debreceniség, az évfordulók, az újdonságok és a találkozások négyese köré csoportosul, amelyek megjelenítéséből minden debreceni kulturális intézmény kiveszi a részét.

A debreceniség témakörhöz kapcsolódnak az április 11-i  városnapi események. Emellett arról is megemlékeznek, hogy 175 évvel ezelőtt volt Debrecen először az ország ideiglenes fővárosa. A Kölcsey Központ színpadán mutatják be Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Tükrös Zenekar koncertszínházi előadását, amely Petőfi Sándor és Arany János levelezéséről szól. Az évfordulókhoz kapcsolódva a 40 éves Debreceni Dixieland Jazz Band, illetve a 25 éves Talamba ütőhangszeres együttes műsorát is láthatja a közönség.

Hozzátette: számos új kiállítást is megtekinthetnek majd az érdeklődők a fesztivál idején. A tárlatok, a hangversenyek és a színházi előadások a Csokonai Nemzeti Színház, a Kodály Filharmónia és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ közreműködésével jönnek létre. Koncertet ad a KFT is, ennek kapcsán Márton András, a zenekar tagja megjegyezte, fúvósokkal kiegészítve, egyedi hangszerelésű számokkal lépnek a debreceni közönség elé. Szabó K. István, a színház művészeti vezetője hozzátette: a fesztivál idején hét előadást, köztük egy magyarországi bemutatót, Astor Piazzolla argentin zeneszerző ma már klasszikusnak számító María De Buenos Aires című tangóoperáját viszik színre Debrecenben.