Hazánk legfiatalabb, sokoldalú, innovatív hivatásos néptáncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat zsúfolt nyári programja után a Taven Baxtale! – Legyetek szerencsések! című összművészeti, artista- és bábelemekben gazdag, a cigány mesterségeket bemutató produkciójával nyitja második évadát.

A társulat több szempontból is sikeres nyári szezonjának kiemelkedő eseménye a folkTREND! viseletbemutató volt a Mesterségek Ünnepén augusztus 20-án. Fitos Dezső és Kocsis Enikő olyan táncszínházi előadást rendezett a Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes táncművészeivel, az Elán zenekarral, a Dalinda énekegyüttessel, Pálházi Bence Bandájával és Rohonyi Barnabás színművésszel, ami rendhagyó módon emeli ki a népművészet inspirálta mai kollekciók jellegzetességeit.

Az előző évadban a társulat számtalan felkérésnek tett eleget, a három új bemutató mellett hat produkciót tartott műsoron, amelyek több mint 60 előadását 30.000-nél többen látták a 2022/2023-as szezonban az ország minden táján.

A műsoron maradó előadások közül kiemelkedik a tavalyi friss bemutató, a Tántorgók – táncjáték a hazát elhagyók emlékére, melyet az új évadban is a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán láthatnak az érdeklődők. (Az előadásról írt kritikánk itt olvasható.)

A repertoáron tartott kilenc előadáson felül a 2023/2024-es évadban több új bemutatóval készül a társulat.

A férfi tánckar a Tántorgókkal aratott sikere után 2024 tavaszán Federico García Lorca Bernarda Alba háza című drámájából inspirálódva Csak nők, férfi nélkül címmel készít a női tánckar főszereplésével előadást Kocsis Enikő. 2023 decemberében Paár Julcsival közösen A Fény meséje címmel jön létre egy csillogó-villogó, összművészeti adventi családi előadás (rendező-koreográfusok: Fitos Dezső és Kocsis Enikő). A 4 őselem meséi munkacímmel egyénre szabott, a táncművészek személyiségét kidomborító több mesedarab születik. Fontos cél, hogy az előadások könnyen eljuttathatóak legyenek akár vidéki, szabadtéri vagy kőszínházi, iskolai, óvodai helyszínekre is, minél több gyereket megszólítva.


650036cab744bb106a768f5a.jpg
Tántorgók (Fotó: Éder Vera)

A Fitos Dezső Társulat kiemelten fontosnak tartja a kortárs művészettel való kapcsolódást. Az évadban a tervek szerint Presser Gábor Még 1 koncert című, a Papp László Sportarénába tervezett koncertjén közreműködik a tánckar Kocsis Enikő és Fitos Dezső rendezésében. Műsoron marad a Modern Art Orchestrával együttműködésben, Harcsa Veronika, Dresch Mihály és Lukács Miklós közreműködésével Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal című koncert-táncszínháza, amit az idei évadban előreláthatólag a Müpa színpadán mutat be a társulat. A repertoár része marad még a Dalinda énekegyüttessel készített, Átjárók című produkció. Terveznek kortárs képzőművészeti inspirációjú kiálltást a Fonó Budai Zeneházban, valamint elindul a Fiatal alkotók estje.

A Fitos Dezső Társulat utánpótláscsoportjaiban, a győri Lippentő Táncegyüttes és a Szentendre Táncegyüttes mellett a Fonó Budai Zeneházban közel 500 fiatal táncol. A társulat a csoportokban közösséget épít, így a népi kultúra segítségével a társulat művészeti vezetői és táncművészei adják át a már megszerzett tudást. A Fitos Dezső Társulat nem titkolt célja a csoportok országos hálózattá bővítése. Fontos, hogy a tehetséggondozás a művészeti munka mellett még nagyobb fókuszba kerüljön, a hivatásos együttesek között egyedülálló módon fektessen ilyen nagy hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre. Idén nyáron Kiscsőszön, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület autentikus helyszínén táboroztak a gyerekek.


65003715db9e10e00e725e13.jpg
Tizenöt magyar parasztdal (Fotó: Stépán Virág)

A Kocsis Enikővel és Fitos Dezsővel készített interjúnk itt olvasható, Mi lenne, ha...? podcastunk pedig itt hallgatható meg.

A nyitóképen egy jelenet a Taven Baxtale! című előadásból. Fotó: Gorácz József