Borfagyik születtek Pécsett

Egy deciliter bornak körülbelül nyolc gombóc felel meg.

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Pénteken délelőtt debütált a nagyközönség előtt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Pécsi Egyetemi Borbirtok) és a Trüffel Cukrászda közös munkájának gyümölcse, a különleges ízélményt kínáló borfagylalt, méghozzá rögtön három ízben.

A kísérletező kedv és a minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség jegyében megalkotott fagylaltok a Pécsi Egyetemi Borbirtok borait ötvözik a Trüffel Cukrászda fagylaltkészítési tudományával.

A kínálatban megtalálható a könnyed rozé-sárgadinnye, a frissítő sauvignon blanc-lime, valamint a harmonikus zenit-körte ízkombináció

– mindhárom fagylalt a nyár esszenciáját hordozza magában. Bár a borfagyik alkoholtartalma elenyésző, a számított (a kutatóintézet laboratóriumában pontosan bemért) értékeket figyelembe véve mégis inkább a felnőtt közönség számára ajánlják a különleges desszertet, melyből körülbelül nyolc gombócot kellene elfogyasztani, hogy az így bevitt alkoholmennyiség egy deciliter bornak megfeleljen.

A különleges, borfagylaltkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón Sztanics Balázs, a Trüffel Cukrászda ügyvezetője, valamint Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke hangsúlyozta, hogy kollégáik kihívást láttak a borfagylaltprojektben, de annak a lehető legpozitívabb oldaláról közelítették meg azt, így az együttműködés gyorsan és zökkenőmentesen jutott el az ötlettől a kész termékig.

„Nem egyedülálló a borfagylalt, hiszen mások is készítettek már hasonlót, de Pécsett mi vagyunk az elsők, pláne egyszerre három ízzel, melyek karaktere a bor és a gyümölcsök harmóniájából született meg” – emelte ki Skultéti István főcukrász. Erre reflektálva jegyezte meg a kutatóintézet főborásza, Ipacs-Szabó István, hogy valóban készült már az országban és a világban is borfagylalt, de zenitalapút még biztosan senki nem kóstolhatott. Örömmel nyugtázta, hogy a fagylaltokban visszaköszönnek a Pécsi Egyetemi Borbirtok borainak jegyei, és bízik abban, hogy a fagylalt után a borokat is szívesen kóstolják majd a vendégek.

Ez is érdekelheti

Finom borokkal és kulturális csemegékkel köszönti a pünkösdöt Palkonya

Harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit június 7-én és 8-án a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi borvidék egyik legbájosabb települése idén is pezsgő gasztronómiai, zenei és kulturális programokkal várja a látogatókat a pünkösdi hétvégén.

Mezítláb, pezsgővel a kézben a Paloznaki Jazzpikniken

Szülinapi bulinak indult, világsztárokat felvonultató butikfesztivál lett belőle. Az idén tizenkét éves Paloznaki Jazzpiknik „mezítlábas örömünnep”, ami a minőségi fesztiválozás, a tartalmas együttlét és a felszabadult szórakozás élményét kínálja. Cikkünkből megismerhetik a rendezvény létrejöttének rendhagyó történetét, a szervezők inspiráló motivációit, szívvel-lélekkel teli törekvéseit és tevékenységét.

Egy fröccs mellett találkozik Bujtor, Hamvas és Márai

A Fröccskönyv irodalmi, történelmi és filozófiai-teológiai értekezés szeretett italunkról, elsősorban azonban a szerzők szubjektív fröccssztorija.

Hamvas a Magyarban, Isten a főtt sonkában, Baudelaire a mártásban

Végül is ketten maradnak, Isten és a bor. Ez A bor filozófiája című Hamvas Béla-esszé mottója. Az ikonikus szöveg ezúttal a Magyar Színházban szólal meg.