Pénteken délelőtt debütált a nagyközönség előtt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Pécsi Egyetemi Borbirtok) és a Trüffel Cukrászda közös munkájának gyümölcse, a különleges ízélményt kínáló borfagylalt, méghozzá rögtön három ízben.
A kísérletező kedv és a minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség jegyében megalkotott fagylaltok a Pécsi Egyetemi Borbirtok borait ötvözik a Trüffel Cukrászda fagylaltkészítési tudományával.
– mindhárom fagylalt a nyár esszenciáját hordozza magában. Bár a borfagyik alkoholtartalma elenyésző, a számított (a kutatóintézet laboratóriumában pontosan bemért) értékeket figyelembe véve mégis inkább a felnőtt közönség számára ajánlják a különleges desszertet, melyből körülbelül nyolc gombócot kellene elfogyasztani, hogy az így bevitt alkoholmennyiség egy deciliter bornak megfeleljen.
A különleges, borfagylaltkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón Sztanics Balázs, a Trüffel Cukrászda ügyvezetője, valamint Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke hangsúlyozta, hogy kollégáik kihívást láttak a borfagylaltprojektben, de annak a lehető legpozitívabb oldaláról közelítették meg azt, így az együttműködés gyorsan és zökkenőmentesen jutott el az ötlettől a kész termékig.
„Nem egyedülálló a borfagylalt, hiszen mások is készítettek már hasonlót, de Pécsett mi vagyunk az elsők, pláne egyszerre három ízzel, melyek karaktere a bor és a gyümölcsök harmóniájából született meg” – emelte ki Skultéti István főcukrász. Erre reflektálva jegyezte meg a kutatóintézet főborásza, Ipacs-Szabó István, hogy valóban készült már az országban és a világban is borfagylalt, de zenitalapút még biztosan senki nem kóstolhatott. Örömmel nyugtázta, hogy a fagylaltokban visszaköszönnek a Pécsi Egyetemi Borbirtok borainak jegyei, és bízik abban, hogy a fagylalt után a borokat is szívesen kóstolják majd a vendégek.