Mindketten jelen voltak a We, azaz Mi című csoportos kiállítás megnyitóján, számolt be a The Art Newspaper. A tárlaton a képzőművészeti szcénában magasan jegyzett brit szobrászművész, Thomas Houseago mellett a színtéren két debütáns, Brad Pitt szobrai és Nick Cave kerámiái láthatók.

Brad Pitt autodidakta szobrász.

2017-ben kezdett kerámiával foglalkozni, miután elvált Angelina Jolie-tól, és Houseago műtermében gyakorolt. Azóta Los Angeles-i otthonában egy saját műtermet is kialakított, a Volt egyszer egy Hollywood forgatása közben Leonardo DiCapriót is áthívta, hogy közös szenvedélyüknek, a fazekasságnak együtt hódoljanak. Tamperében kilenc munkáját állították ki, köztük legelső alkotását, egy 46 centiméter magas házat, amelyet ragasztószalaggal összeragasztott faháncsból készített, illetve egy szintén ház alakú, de szilikonból készült munkát, amelyen golyónyomok láthatók. Legnagyobb munkája egy koporsóméretű bronzláda, amelyből kezek, lábak, arcok domborodnak ki.

A megnyitón a képzőművésszé válásáról így fogalmazott: „Számomra ez az önreflexióról szól.

Abból született, amit úgy hívok, hogy az én radikális leltározása.

És a magammal szembeni brutális őszinteségből, azoknak a számításba vételéről, akiket megbántottam, és azokból a pillanatokból, amikor nem volt igazam.”

Nick Cave a melbourne-i Caulfield Institute of Technology festő szakán tanult, ennek ellenére

az ausztrál zenész-performer 17 mázas kerámiafigurával szerepel a tárlaton.

A The Devil: A Life (A Sátán: Egy élet) sorozat az ártatlanságtól a tapasztaláson át a halandósággal való szembesülésig 17 stációt mutat be. A figurák 15–50 centiméter magasak, mindegyik egyedi darab, Cave Angliában készítette őket 2020 és 2022 között. A szobrocskákon felfedezhető a viktoriánus korban, Staffordshire grófságban készített miniatűr porcelán díszfigurák hatása, amelyeket Nick Cave gyűjt.

Nyitókép: AFP/Lehtikuva/Sara Hilden Art Museum/Jussi Koivunen