A hetvenezer euró összdíjazású megmérettetésre 32 ország 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.

Marton Éva. Fotó: Mudra László
Marton Éva. Fotó: Mudra László

Az immár tízéves múltra visszatekintő rangos eseményre a fiatal énekesek egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott ária, oratórium- vagy kantátarészlet videófelvételével jelentkezhettek. Állampolgárságuk szerint a koreaiak vannak a legtöbben, 44-en, mellettük harminc kínai, 18 orosz és ugyanennyi magyar, valamint tíz ukrán alkotja a legnépesebb csoportokat. Érkezett még számos jelentkezés az Egyesült Államok, Németország, Kazahsztán és Horvátország állampolgáraitól, illetve a Dél-afrikai Köztársaság, Kanada, Brazília, Ausztrália és Thaiföld szülöttei is adtak be pályázatot.

A 196 énekesből 36-an visszatérő versenyzők, ebből hatan immár harmadszor indulnak. A legutóbbi, 2022-ben rendezett ötödik megmérettetésen 132 jelentkező és 19 „újrázó” volt.

A Marton Éva professzor asszony vezetésével felálló előzsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 1. és 8. között rendezendő élő fordulókba. A válogatás eredményét június elején teszi közzé a szervező Zeneakadémia a verseny honlapján, és e-mailben értesítik a versenyzőket is.

A MOL – Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásokból megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Marton Éva.  A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.