Tizenegy „mesélő” és öt „verselő” padot adtak át Debrecenben az elmúlt hónapban. Ezzel összesen tizenhat padra került fel egy-egy QR-kódokkal ellátott kis táblácska, amely meseírók, debreceni kötődésű költők műveihez vezetnek el.

Verselő padokat avattak Debrecenben. Fotó: Miskolczi János
Verselő padokat avattak Debrecenben. Fotó: Miskolczi János

A Liget téren és a Libakertben Benedek Elek, Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Szabó Magda és Zelk Zoltán meséi közül választhatnak a pihenők, az Arany János tér parkjában Arany János és Petőfi Sándor, míg a Borsos-villa zöldövezetében Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc és Térey János verseit olvashatják. 

A Libakerttől a Vénkertig vezető sétálóúton több sportpálya és játszótér található, az árnyat nyújtó fák között sétálni sem utolsó, így a táblák olyan helyre kerültek, ahol a sport és a kultúra találkozni tud – sorolja a kultura.hu olvasói számára  Debrecenben tanuló kollégánk, Szilágyi Szilvia.

Az  UNESCO Irodalom Városa címét viselő lengyelországi Krakkóban több ilyen táblával ellátott paddal találkozhatunk  a köztereken – mondta  az ötlet forrásáról Puskás István, Debrecen kultúrájáért felelős alpolgármester. A QR-kódokkal ellátott padok debreceni kihelyezése  a városvezetés  és a Mozdulj, Debrecen! mozgalom közös kezdeményezése.

A mesélő és verselő köztéri padok mellett a belvárosi Ady parkban szabadtéri könyvespolcon választhatnak és cserélhetnek egymás között olvasnivalót, a Déri téren, a Merengő-szobor mellett pedig egy interaktív installáció, a Verskert található.

Az installáció három éve született meg, a bezárkózás, a pandémia időszakában abból a célból, hogy a debreceniek versek útján üzenhessenek egymásnak.