A 15. évadát indító Duda Éva Társulat Szabad a tánc! címmel exkluzív támogatói gálaestet rendez a Vígszínház nagyszínpadán olyan vendégművészek közreműködésével, mint Dés László, Nagy Ervin, Szabó Kimmel Tamás, Fekete Giorgio, Sena DagaDub és Kolonits Klára.

A kétfelvonásos est megidézi a társulat eddigi munkásságának legfőbb mérföldköveit, valamint új, izgalmas kollaborációkat hoz létre, a tánc mellett a zene és a színház világából érkező neves vendégelőadók működnek közre, többek között Dés László zeneszerző, Lőrinc Katalin táncművész, Nagy Ervin színész, Gubik Petra színésznő, Szabó Kimmel Tamás színész, Kálid Artúr színész, Földes Eszter színésznő, Fekete Giorgio, a Carson Coma énekese, Sena DagaDub, Dinyés Dániel zeneszerző-karmester és Kolonits Klára operaénekesnő, a FollowTheViolin, azaz Farkas Izsák hegedűművész és Szarvas Dávid zenész.

A 15. évad megkezdésekor mind a hazai, mind a nemzetközi szcénában is kiemelkedő munka és siker ellenére sincs biztos működési háttér a szervezet mögött. A társulat 2023 áprilisában egy innovatív kezdeményezést indított el: egyedülálló támogatói kampányt hirdetett, amelyben 20 nagykövet állt ki a szabad tánc, a szabad alkotás és a Duda Éva Társulat mellett, a nagykövetek között közszereplők, a kulturális élet meghatározó képviselői és civilek egyaránt szerepeltek. A kampány az Art is Business Díjon az idén először kiírt Innovatív művészeti kezdeményezés kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Az eredményes kampányt követően ősszel ismét új utakat és lehetőségeket keresve, nemzetközi trendek mentén egy elkötelezett pártolói kör kialakítását célozzák meg, amelynek segítségével szabadon alkothatnak és magas színvonalon közvetíthetik a hazai kortárs kultúrát. A Szabad a tánc? kampány folytatásaként a november 26-i gálaest szeretné felhívni a figyelmet a független színházi és táncos szféra financiális kihívásaira, az esemény bevétele a társulat hosszú távú, fenntarthatóbb működését segíti.

A Duda Éva Társulat mára megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hazai táncművészeti életnek, évente több mint tízezer néző élvezi előadásaikat. Fővárosi játszóhelyük a Nemzeti Táncszínház, emellett nagy sikerrel vendégszerepelnek belföldön és nemzetközi fesztiválokon is. Missziójuk, hogy újabb nézői és társadalmi rétegekkel ismertessék és szerettessék meg a kortárs táncot. Fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás és a művészet kapcsolata. A társulatot az előadóművészek komplex tudása és szuggesztív előadói minősége, valamint a sokszínű repertoárnak köszönhetően egyediség, újszerűség, lendületesség jellemzi.


654a556fa8e527e0b1996d56.png
A Duda Éva Társulat

Duda Éva többszörösen díjazott koreográfus és rendező számos műfajban alkot. Táncelőadások létrehozása mellett különféle zenés produkciók, mozgásszínházi előadások, valamint nagyszabású operák, musicalek, filmek koreográfusa. (A Frida, az élet múzsája című előadás kapcsán Duda Évával készített interjúnk itt olvasható.) Duda Éva emblematikus kőszínházi koreográfiái szorosan kötődnek a Vígszínházhoz, egyedi mozgásvilágát olyan produkciók viselik, mint a Koldusopera, a Lovakat lelövik, ugye?, a Rómeó és Júlia, a Hegedűs a háztetőn, illetve A kastély című előadás.

A nyitóképen jelenet a Frida, az élet múzsája című előadásból. Fotók: Lékó Tamás