fbpx

Eddig ismeretlen tárgyakat fedeztek fel Vermeer festményén

Jan Vermeer 1657–58 ban festette a Tejet öntő nő című képet, amely az amszterdami Rijksmuseumban látható. A múzeum munkatársai a legújabb technológiai eszközök használatával két, eddig ismeretlen tárgyat fedeztek fel a vásznon.

A felfedezésnek köszönhetően azonosították, hogy a festményen egy korábbi állapotában egy fali kancsótartó és szeneskosár is volt, amelyeket Vermeer lefestett. Mindkét tárgy a 17. századi konyhák felszereléséhez tartozott. A fali kancsótartót és rajta néhány kancsót Vermeer feketével felskiccelte, de nem dolgozta ki a motívumot. A szeneskosarat a padlóval és egy delfti csempével borított lábmelegítővel fedte el.

A felfedezés által ahhoz is közelebb jutunk, hogy megértsük az alkotói folyamatot, azokat az eszközöket, amelyekkel a művész a munkáira annyira jellemző intim hangulatot elérte. Eddig úgy vélték, Vermeer nagyon aprólékosan dolgozta ki a képeket, a legújabb kutatások azonban azt mutatják, először gyorsan megfestette a jelenetet világos és sötét színekkel, és ezt követően kezdte a részletezést.

A Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits elmondta, annyian foglalkoztak már a festménnyel, hogy egyáltalán nem gondolták, egy ilyen jelentőségű felfedezést tesznek. A vizsgálati eljárást már az Éjjeli őrjárat esetében is használták.

Az amszterdami intézményben jövőre rendezik meg minden idők legnagyobb Vermeer-kiállítását: a 35 festményből álló életműből legalább 27 látható majd.

Jan Vermeer van Delftnek (1632–1675), a holland aranykor Rembrandt után második legnagyobb festőjének először szentelnek ilyen átfogó kiállítást. A világ minden tájáról kölcsönadott alkotások azt ígérik, a 2023 elejére tervezett tárlat a mester életművének legnagyobb szabású bemutatása lesz.

A rekordot a hágai Mauritshuis tartja az 1996-os kiállításával, ahol 23 Vermeer-művet láthatott a közönség.

A New York-i Frick-gyűjteménytől három kép érkezik, ezeket először utaztatják az amerikai városon kívül azóta, hogy egy évszázaddal ezelőtt megvásárolták őket. A hágai múzeum, amelynek munkatársaival szoros együttműködésben dolgoznak az amszterdami művészettörténészek és restaurátorok, kölcsönadja a tárlatra a filmet is ihlető Leány gyöngy fülbevalóval című festményt, a Frankfurt am Main Städel Múzeum pedig A geográfust. Az Ír Nemzeti Galéria tulajdonában levő Levelet író nő, illetve a washingtoni National Gallery of Art gyűjteményénben található Mérleget tartó nő szintén ott lesz a 2023. február 10-én nyíló és június 4-ig látogatható amszterdami tárlaton.

Fotók forrása: Rijksmuseum

A rovat további cikkei