A Hangfoglaló Program célja, hogy a legfiatalabb, és legfrissebb tehetségek is megmutathassák és beírhassák magukat a zenei szcéna nagyjai közé. A májusi Hangfoglaló Program Backstage Klubturné után, júniusban elindult a Hangfoglaló Program Fesztivál Roadshow is. Szolnokon és Nagymaroson lépnek színpadra a fiatal zenészek.

Selah Vie
Selah Vie. Fotó: Gaál Dániel

Július 19-én, a Tiszavirág Fesztiválon startolt el a Hangfoglaló Program Fesztivál Roadshowja. A szolnoki fesztivál az idei első fesztiválhelyszín, ahol a Hangfoglaló Programban résztvevő, szárnyukat bontogató zenekarok megmutathatják tehetségüket. 

Június 19-én cserihanna nyitotta meg a fesztivált. A különleges hangú és stílusú énekes-dalszerző, 2022-ben indította el szólókarrierjét és azóta is egyre duzzad rajongótábora Zenéjében az alternatív pop elemei keverednek mély érzelmekkel és kreatív színházi hatásokkal. Zenéje személyes és őszinte, dalai gyakran foglalkoznak az önismeret és az érzelmi kihívások témáival. Itt beszélgettünk vele.

20-án Szlimmy a Grosskidz fiatal trapkollektíva egyik jellegzetes hangja, az utóbbi években jelentős sikereket ért el a hazai zenei színtéren. Szlimmy és Loki közös projektje, az Arctáncoltató album, újszerű hangzásával és mélyreható dalszövegeivel hívta fel magára a figyelmet, amelyek az önelfogadás és az önazonosság témáit járják körül. Szlimmy zenéje egyedi keveréke a trap, pop és house elemeknek, amelyek jól illeszkednek melankolikus és introspektív szövegeihez. 

21-én Géem áll színpadra, aki szintén a magyar trap zenei szcéna egyik izgalmas új szereplője. Az utóbbi években jelentős figyelmet keltett sajátos stílusával és mélyreható szövegeivel. Géem zenéjében a trap műfaj modern elemei keverednek lírai és introspektív tartalommal, melyekben gyakran foglalkozik az önismeret, az érzelmi kihívások és a mindennapi élet dilemmáival.

Még ugyanezen a napon őt követi az egyik legígéretesebb veszprémi tehetség, Juhász Zoli. Az Ancient Spaceships zenekar frontembereként és szóló előadóként is egyre nagyobb figyelmet kap, szólókarrierje is szárnyal, különösen a Gyönyörű című dala óta. Remélhetőleg ezt sem hagyja ki a koncertre válogatott dalok repertoárjából.

22-én, a záró napon a Selah Vie búcsúztatja a Tiszavirág Fesztivált. A Selah Vie a kecskeméti Öröm a zene tehetségkutató versenyen tűnt fel, ahol a döntőbe jutott, és azóta is folyamatosan növekszik a rajongótábora. Művészneve mély érzelmeket és introspektív dalokat takar.

A Tiszavirág Fesztivál részletes programja itt olvasható.

Hangfoglaló Program Fesztivál Roadshowja azonban itt még nem ér véget. Június 20. és 24. között Nagymaroson a VéNégy Fesztiválon lépnek színpadra a programban résztvevő tehetségek. 20-án csütörtökön a már említett Géem, Selah Vie, Juhász Zoli, és Labek & Chrobak adják egymásnak a mikrofont. Utóbbi 2022-ben alapult és a downtempo, elektronika és deep house kombinációja jellemzi zenéjüket. 21-én cserihanna, majd Szlimmy, 22-én az önmagát „félinstrumentális, fél-élvezhető jazzrock trió”-ként aposztrofáló Gorg & Benzol lép színpadra. Őket követi a Vodka For Kids, akik tökéletes választás azok számára, akik imádják a pankzenét a közös táncot és a felfokozott, önkívületi állapotot. A zenekar 2020 szeptemberében született, azóta két EP-t jelentetett meg, és számos koncertet adott több városban országszerte, mely során sikerült kivívnia a magyar underground szcéna elismerését több platformon is. Június 23-án a VéNégy Fesztivál zárónapján a grunge, stoner és progresszív rock műfajban alkotó trió, a Tengeri Püspök, majd a budapesti industrial metalcore együttes, a WIRES zárja a Hangfoglaló Programban Fesztivál Roadshowjának júniusi koncertsorozatát.

A Vénégy Fesztivál peogramjairól itt írtunk. Részletes program itt.