A 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál a hátralévő másfél hétben dokumentumszínházi előadással, különleges könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal és fényfestéssel vár.

A Várkert Bazárban zajló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár könyvbemutatóit, szakmai, zenés és színházi programjait irodalmi városi séták egészítik ki.

Hétvégén a Halott Pénz énekese, Járai Márk és Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közös estjére várják a közönséget.

Október 18-ig látható a Trafóban a Rimini Protokoll felkavaró előadása. A Nachlass – Pieces sans personnes (Hagyaték) előadásán szobáról szobára sétálva pillanthatunk bele nyolc különböző ember történetébe.

Az Ensemble Mandel a 12. századi apáca, Bingeni Szent Hildegárd kompozícióit ötvözi a jazz és az elektronikus zene világából ismert Kaltenecker Zsolt improvizációival a Mátyás-templomban.

Kozmikus interakciók címmel Bartók, Ligeti és Eötvös műveiből válogat zongorakoncertjén Borbély László és Kiss Péter. Oláh Krisztián a vonószenekar és a jazzkvartett kapcsolatának kortárs átértelmezésével kísérletezik a Zeneakadémián.

Két, eltérő hangulatú helyszín ad otthont öt fiatal zeneszerzőnő ősbemutatóinak a Fischer Annie Night során, október 16-án.

Míg a Belvárosi Plébániatemplom jellegzetes akusztikájával kölcsönöz különleges atmoszférát a művekhez, a Három Holló Fischer Annie zongoraművész lakásának berendezését idézve vár.

A Hosszúlépés. Járunk? csapata minden évben rendhagyó városi programokkal készül a fesztiválra, ezúttal Józsefváros irodalmi titkaiba kaphatnak bepillantást a sétálók.

Szintén Budapest lesz a „díszlete” a Flying Bodies és a Collective Dope közösségformáló köztéri előadásának. Ennek során a városi extrém sport, a parkour és a kortárs táncművészet ad egymásnak randevút a Boráros Skateparkban október 17-én.

Az Akvárium VOLT Lokáljában az Osaka Crack, a jazzbois és a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra várja a közönséget.

A tiroli Alpokból érkezik az A38 Hajóra Manu Delago. A tavalyi Magyar Klipszemle különdíjasa, a surfrockos-punkos vonalat képviselő Skeemers az Akváriumban lép fel.

A Budapest Music Centerben a magyar irodalom két nagy hatású női karaktere, Jadviga és Psyché kel életre Bodrogi Éva és Bognár Szilvia tolmácsolásában.

Palya Bea és Gryllus Samu Psyché-dalait, illetve ősbemutatóként Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás Jadviga-darabjait is hallhatjuk.

Bár a WOMEX idén alapvetően virtuálisan valósul meg, a Müpában a világzene hazai csillagait élőben is láthatja a közönség.

Fellép a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és Lakatos Mónika.

A WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónikával készült interjúnkat olvastad már?
Október 22-től pedig immáron tizedik alkalommal várja a közönséget az Art Market Budapest.

A fesztivál keretében már megnyílt kiállítások is nyitva állnak. A Ludwig Múzeumban Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutatónak köszönhetően kalandozhatunk a hálózatok és összefüggések sűrűjében. A Magyar Nemzeti Galériában Sean Scully képeinek geometrikus formáiban, expresszív struktúráiban, színeiben gyönyörködhetnek a látogatók.

A fesztivál során Budapest emblematikus pontjai is hatalmas „festővászonná” válnak.

Október 19-től a Citadella a fesztivál színeiben pompázik. A Március 15. téren álló Piarista Rendház homlokzatát is különleges animáció díszíti majd Bordos László Zsoltnak képzőművésznek köszönhetően.

Nyitókép: Lakatos Mónika és Rostás Mazsi fellépése, fotó: Pályi Zsófia / Müpa