Magyar Mozgókép Életműdíjban részesült az idei Moz.go fesztiválon Deimanik Tamásné Baba fénymegadó, Elek Judit forgatókönyvíró-rendező, Gulyás Buda operatőr, Piros Ildikó színművész és Selmeczi György zeneszerző. A Filmio, a Filmintézet streamingplatformja előttük tisztelegve csütörtöktől vasárnapig ingyenesen elérhetővé teszi néhány emlékezetes filmjüket.

Részlet a Kopaszkutya című filmből. Forrás: Filmio
Részlet a Kopaszkutya című filmből. Forrás: Filmio

Elek Judit Mária-nap című filmje 1866-ban játszódik, központi figurája Szendrey Júlia. Petőfi Sándor özvegyének családja a fiatalabb lány, Mária névnapját ünnepli, miközben mindenki a maga évtizedes sérelmeit hánytorgatja fel. Az alkotást először az Un certain regard programban mutatták be a cannes-i filmfesztiválon 1984-ben.

Piros Ildikó alakítja Szöszit az 1968-as A veréb is madár című szatirikus vígjátékban, amelyben egy sikeres amerikai üzletemberből és egy szürke kisemberből álló ikerpár tagjai egymás személyiségét ellopva keverednek fergeteges kalandokba. Az óriási közönségsikert elért alkotásban a kor legnagyobb kabarészínésze, Kabos László alakítja az ikerpár mindkét tagját.

Goda Kriszta máig népszerű rendezése a Kaméleon című fordulatos thriller, amely Gulyás Buda operatőr kameráján keresztül a 2000-es évek végének budapesti elit világába kalauzolja a nézőt. A Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Kulka János főszereplésével készült alkotásban egy házasságszédelgő szélhámos kegyetlen játékai tárulnak fel, ahogyan megpróbálja behálózni következő áldozatát, egy gazdag balerinát.

A magyar posztmodern film egyik kulcsműve Gothár Péter Esterházy Péterrel közösen írt, Idő van című drámája. A mozi egy középkorú férfi története, aki elhatározza, még életében „hőssé” válik. A korszak legizgalmasabb előadói – Lázár Kati, Bodrogi Gyula, Ruttkai Éva, Cseh Tamás, Cserháti Zsuzsa – közreműködésével készült Gothár-film hol a westernek, hol a musicalek világát idézi, különleges hangulatát pedig Selmeczi György dallamai fokozzák.

Deimanik Tamásné Baba fénymegadó több évtizedes pályafutása alatt olyan kultikus filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Csinibaba, a Moszkva tér vagy a Valami Amerika. Nélküle Szomjas György legendás zenés filmszatírája, a Kopaszkutya is másként nézne ki. A Schuster Lóránt, Földes László és Deák Bill Gyula főszereplésével készült zenés film egy fiktív külvárosi rockzenekar történetét meséli el.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: korunk elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy ezer magyar film közül válogathat a közönség a Filmión, amely mobilon és okostévé-alkalmazásokon keresztül is elérhető.