Közel negyedszázad után elkészült a 2000. év legsikeresebb filmjének, Ridley Scott Gladiátorának a folytatása. Az idén novemberben mozikba kerülő alkotásból itt vannak az első képek.

Ridley Scott filmje annak idején jött, sokan látták, és győzött. Az ókori Római Birodalomban játszódó Gladiátor 2001-ben a 12 jelölésből öt Oscar-díjat söpört be. Többek között elvitte a Legjobb férfi főszereplőnek járó kitüntető címet (Russell Crowe), valamint a Legjobb filmért járó aranyszobrot is. Érdekesség, hogy abban az évben olyan filmalkotások versengtek az Oscarért, mint a Tigris és sárkány, a később Hollywoodban is sikeres tajvani rendező, Ang Lee mozija, vagy a Traffic, Steven Soderbergh bűnügyi filmdrámája.

Connie Nielsen a Gladiátor 2 című filmben. Forrás: Vanity Fair. Fotó: Cuba Scott/Paramount Pictures
Connie Nielsen a Gladiátor 2 című filmben. Forrás: Vanity Fair. Fotó: Cuba Scott / Paramount Pictures

A 2000-es film végén a Russell Crowe által megformált Maximus életét veszti. A második rész története innen indul. Az alkotók nem keltették életre az első film főhősét, így a folytatás az új-zélandi–ausztrál sztár nélkül készült el. Azonban nagy nevekben most sincs hiány.

Denzel Washington a Gladiátor 2 című filmben. Forrás: Vanity Fair. Fotó: Cuba Scott/Paramount Pictures
Denzel Washington a Gladiátor 2 című filmben. Forrás: Vanity Fair. Fotó: Cuba Scott / Paramount Pictures

A főbb szerepekben látható lesz majd Pedro Pascal, Denzel Washington, Connie Nielsen, Joseph Quinn és Fred Hechinger is. A főszereplő nem más, mint Paul Mescal 28 éves ír színész, aki a rendező, Ridley Scott elmondása szerint a lehető legjobb választás volt. Mescal első televíziós szerepét a Normális emberek című drámasorozatban játszotta, amely Sally Rooney 2018-as, azonos című sikerregényének adaptációja volt. Ridley Scott legutóbbi filmje, a 2023-ban bemutatott Napóleon – a címszerepben Joaquin Phoenixszel – eléggé megosztotta a közönséget és a kritikusokat.

Ridley Scott rendező és Paul Mescal színész a Gladiátor 2 forgatásán. Forrás: Vanity Fair. Fotó: Aidan Monaghan/Paramount Pictures
Ridley Scott rendező és Paul Mescal színész a Gladiátor 2 forgatásán. Forrás: Vanity Fair. Fotó: Aidan Monaghan / Paramount Pictures

Sajtóhírek szerint Russell Crowe-t kényelmetlenül érintette, hogy nem kapott szerepet a Gladiátor folytatásában, de elmondása szerint belátja, hogy a történet ívének kidolgozása az alkotók feladata. A Gladiátor 2 első tesztvetítése már lezajlott, és pozitívak a visszajelzések. Azt, hogy mi történik a Római Birodalomban a Krisztus utáni 200-as évek elején, amikor két császár, Geta és Caracalla apjuk parancsát követve próbálnak párhuzamosan uralkodni – ezt novemberben megtudjuk.

A filmből további fotók láthatók a Vanity Fair oldalán.