GUNDEL_TANCOSEST_002.jpg

Mostantól a szoknyák is pörögni fognak a Gundelben

A Gundel táncos esteken Keleti Andrea táncművész és Lukács Zsolt műsorvezető segítségével újraéled a vidám, könnyed mulatságok világa.

Újházi-tyúkhúsleves házi metélttel. Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban. Az eredeti Gundel-palacsinta. A gundeles Nemzeti 11  három jellemző fogását falatozgattuk, miközben kiderült, hogy mostantól már nem csak enni lehet majd ebben a patinás intézményben.

Hiszen a Gundel mindig is több volt, mint egy étterem, és a falai közt nemcsak evés-ivás folyt, hanem bálok, cigánymuzsikás mulatságok és olyan esték, amelyek után még napokig sajgott az ember talpa a tánctól. Áprilistól pedig visszahozzák ezt a világot: zenés-táncos estékkel csábítják mozgásra azokat, akik szerint a szórakozás nem ér véget egy pohár borral és egy jó vacsorával.

És hogy mire lehet számítani? Először is: táncra.

Keleti Andrea táncművész és férje, Kovács Zoltán minden alkalommal egy-egy táncot tanít a vendégeknek, így a bálozás világában kevésbé jártasak is otthonosabban mozoghatnak majd a parketten.
Keleti Andrea
Keleti Andrea

Emellett Lukács Zsolt műsorvezető gondoskodik arról, hogy a táncos lábak mellé egy kis műveltség is társuljon – ő mesél majd a Gundel és a bálok történetéről, az elmúlt 130 év elegáns mulatságairól.

Manapság, amikor a bulik sokszor kimerülnek egy hangos klubban való álldogálásban, a Gundel valódi alternatívát kínál: olyan estét, ahol nem kell fiatalnak lenni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Az estéket kellemes élő zene kíséri majd a klasszikustól a swingig, az étterem pedig a megszokott minőségben gondoskodik a gasztronómiai élvezetekről. A hangsúly viszont nem a pompán, hanem az elegáns, de kötetlen együttléten van, mert a legjobb táncos esteket nem a protokoll, hanem a közös élmények teszik emlékezetessé.

A Gundel táncos estek – amelyek minden hónap utolsó szerdáján kerülnek megrendezésre – díjmentesek lesznek, de azért érdemes lesz asztalt foglalni és persze megkóstolni a többi között a tyúkhúslevest, a fogasfilét és az ikonikus palacsintát is. És ha minden jól alakul, a Gundel nem áll meg itt: ha a közönség vevő rá, a táncos esték állandó nyári programmá válhatnak. Sőt, a cél az, hogy idővel visszatérjen a klasszikus bálozás is – vagyis aki most kezd el tangózni, jövőre már az igazi Gundel-bálban csillogtathatja meg a tudását, amelyet 2026 februárjára terveznek. 

Az első zenés-táncos este április 23-án indul, majd havonta egyszer megrendezik egészen szeptemberig. Rossz idő esetén a Gundel belső tere ad otthont az eseménynek, de ha az időjárás engedi, a kertben is lehet majd táncolni.

A további időpontok: 2025. május 28., június 25., július 30., augusztus 27., szeptember 24., információk és asztalfoglalás a Gundel honlapján

Fotók: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

Ez is érdekelheti

Rekordszámú nevezés után megvan az év bejglije

A szekszárdi Prim Cukrászda & Café diósa lett az év bejglije, a békéscsabai Bejó Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda sütőtökvarázs elnevezésű süteménye nyert.

A profi konyha szabályai után jólesik a szabad kísérletezés

Kiss Zaida szakácsként, cukrászként, pékként és keramikusként is alkot, nemrég pedig szabadúszó kísérletezésre cserélte lakásétterme fine dining világát.

Minden történelmi korban ott lapult némi kenyér az ember zsebében

Mikor süthették az első kenyeret, mi köze van Egyiptomnak a mai vadkovászos pékségekhez, és vajon hogyan tette tönkre a kenyerünket a sör? Az új kenyér ünnepén hoztunk néhány érdekességet a kenyérkészítés kezdeteitől napjainkig.

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!