A talajromlás miatti minőségi éhezés a fejlett világ lakóinak felét sújtja

Tudomány

Nem a gyomok, hanem a szántás az igazi ellenség, állítja dr. Gyulai Iván ökológus, aki szerint hagyni kell, hogy a természet végezze a dolgát. Csak így lehet klímabarát, ökológiai kertet létrehozni, ahonnan tápanyagban dús zöldségek és növények kerülnek ki.

Megkezdődtek a tavaszi mezőgazdasági munkák Hajdú-Bihar megyében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Megkezdődtek a tavaszi mezőgazdasági munkák Hajdú-Bihar megyében. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Van az a mondás, hogy akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek lát. A modern mezőgazdaság is valahogy így működik: ha van egy traktorunk, akkor minden talajt fel akarunk szántani vele. Pedig a talaj nem szög, és nem is eszköz, hanem élő, réteges, bonyolult rendszer, amelynek egészsége a mi egészségünk záloga is. Dr. Gyulai Iván szerint a talajt évszázadok óta úgy kezeljük, mintha csak a veteményes földi porhüvelye lenne, nem pedig egy bonyolult, szimbiózisokból álló ökoszisztéma.

A neves – és a felkonferálás alapján saját rajongótáborral rendelkező – ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke azonban egy új talajdefiníciót ajánl: a földfelszínen elterülő, ásványi és szerves anyagokból, fizikai, kémiai, biológiai folyamatok útján kialakuló réteg az, ami a növények növekedését lehetővé teszi. Vagyis a talaj nemcsak úgy „van”, hanem folyamatosan alakul. Az egyes rétegek – avarszint, kilúgozódási zóna, felhalmozódási szint, talajképződési szint és persze az anyakőzet – mesterséges bolygatásával pedig az ember alaposan bele tud rondítani ezekbe a folyamatokba.

Alapesetben kétezer év kell tíz centi talaj kialakulásához, ehhez képest Európában 17-szer, Kínában viszont már 57-szer gyorsabb a talaj degradációja, mint a megújulóképessége.

Talajra, magyar!

A talaj fellazítása, forgatása, szántása – amit évszázadok óta „józan paraszti ésszel” végzünk világszerte – paradox módon pont az, ami miatt a talaj pusztul. Olyan ez, mintha a bőrünket kaparnánk le nap mint nap, mert alatta úgyis friss bőr van. Ezeknek a módszereknek köszönhetően a talajélet – egy hektáron 15-35 tonna élőlény – az egyik leglátványosabb vesztes. A szántóföldeken már csak 2-4 tonna maradt, és még csodálkozunk, hogy semmi sem nő rendesen?

dr. Gyulai Iván ökológus. A program az Alfa Biztosító szervezésében, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, Közösségi Kertek projekt szakmai együttműködésével valósult meg. Fotó: KÉK - Kortárs Építészeti Központ
Dr. Gyulai Iván ökológus. A program az Alfa Biztosító szervezésében, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Közösségi Kertek projekt szakmai együttműködésével valósult meg. Fotó: KÉK – Kortárs Építészeti Központ

Gyulai szerint ha tizedére csökken a talajélet, tizedére csökken a növények által felvehető tápanyagtartalom is. Innen már csak egy lépés a műtrágya – meg az ördögi kör. Hiszen ha már kiéheztettük a talajt, akkor etetni kell a növényt. Ugyanakkor az iszonyatos környezeti terheléssel létrehozott nitrogénműtrágyák hatékonysága mindössze 37–46 százalékos, a foszforé pedig csak 3–8 százalékos. A többi? Eltűnik, pontosabban: megjelenik máshol, például a vizeinkben vagy a klímastatisztikákban.

Az el nem használt nitrogénműtrágyából például többnyire dinitrogén-oxid lesz, ami 298-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. De önmagában a szántás is bűnös: hektáronként három tonna CO₂-kibocsátással jár.

Pedig a természet, ha békén hagyjuk, szívességi alapon működik. A növények együtt élnek a mikrobiótákkal, a baktériumokkal és gombákkal. A gyökereiken keresztül szénhidrátokkal és fehérjékkel etetik e mikroszkopikus segédeiket, akik cserébe lebontják, átalakítják és újrarendezik a szerves anyagokat: egyrészt közvetlenül felvehető tápanyagokat hoznak létre, másrészt hosszú távra szóló tápanyagraktárakat, azaz humuszanyagokat alakítanak ki. A mikorrhiza gombák például akár a talaj foszfortartalmának felét is elérhetővé teszik a növények számára, már ha hagyják őket élni.

Ám ha műtrágyával dolgozunk, a növény felmondja ezt az együttműködést: „köszi, inkább gyorsan eszem valami instantot”. A mikrobák így viszont elpusztulnak, mert nem kapnak több tápanyagot a növénytől. Az eredmény pedig egy vízmegtartásra képtelen, porszerű és élettelen talaj lesz.

És hogy ez miért baj nekünk? Mert nemcsak a növény éhezik, hanem mi is, igaz, nem kalóriában, hanem minőségben. Az ipari mezőgazdaság növényei ugyan szépek és gyorsan nőnek, de olyanok, mint egy túl gyorsan felfújt lufi: gyengék és könnyen kilyukadnak. Az erőltetett növekedés miatt a növények a saját tövüket is leárnyékolják, a sejtjeik fellazulnak, aminek elsősorban az őket megtámadó gombák és rovarok örülnek. Aztán jönnek a növényvédő kemikáliák, mi meg csodálkozunk, miért leszünk allergiásak a paradicsomra.

A műtrágyák tehát nemcsak a talajt gyengítik el, hanem a növényt is. Mi meg kapjuk a toxinterhelt zöldségeket, gyümölcsöket, amelyekben ráadásul a szükségesnél jóval kevesebb a vitamin, antioxidáns, ásványi anyag.

Így jön létre az úgynevezett minőségi éhezés: amikor a tányér tele, de a szervezet mégis éhes marad. A fejlett világ lakosságának több mint fele ebben szenved.

Gyomlálás helyett gyönyörködés

Amióta az ember felfedezte, hogy a földbe dugott magból étel lesz, folyamatosan próbálja „megjavítani” a természetet. Feltúrja, megtrágyázza, gyomlálja, locsolja, vegyszerezi, mert így tanulta. De mi van, ha mindez fölösleges? Mi van, ha a természet tudja a dolgát, csak hagyni kellene?

dr. Gyulai Iván ökológus. A program az Alfa Biztosító szervezésében, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, Közösségi Kertek projekt szakmai együttműködésével valósult meg. Fotó: KÉK - Kortárs Építészeti Központ
A program az Alfa Biztosító szervezésében, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Közösségi Kertek projekt szakmai együttműködésével valósult meg. Fotó: KÉK – Kortárs Építészeti Központ

Gyulai szerint pontosan ez a helyzet. Gömörszőlősi ökológiai kertjében például huszonöt éve nem forgatja a talajt, egy kapavágásnyit sem. A mélymulcsos talajtakarási módszer szószólójaként vastag szerves anyaggal borítja a földet, amit aztán az apró élőlények bontanak le. Jó pár képet mutatott a kertjéről, amely a szép, sorokba ültetett növényekhez szokott szemnek mintha egy komplett káosz lenne. Pedig az ökológiai kertészkedés pont ilyen: átadjuk a slusszkulcsot a természetnek, és mi visszaülünk a hátsó ülésre, hogy onnan csak nézzük, mi történik.

Nem gyomlálunk, nem ásunk, nem öntözünk és főleg nem műtrágyázunk és vegyszerezünk agyba-főbe, hanem hagyjuk, hogy egyensúly alakuljon ki.

Egy ilyen kertben a különböző növények változatos gyökérzete eltérő mélységekből hozza fel a vizet és tápanyagokat, miközben magukhoz édesgetik a mikroorganizmusokat, akik cserébe tápanyagot mobilizálnak számukra. De nincsenek ellenségek, kártevők sem. Példaként hozta fel a sokak által gyűlölt levéltetveket. A tetvek kiszívják a levelekből a szénhidrátot, amit aztán mézharmat formájában ürítenek ki. Ezt a hangyák szorgalmasan lenyalogatják a fenekükről, de a darazsak és méhek is rájárnak az édes nedvre. Amikor pedig az eső lemossa a mézharmatot a földre, az a talaj élővilágát gazdagítja tovább. De a rettegett tafrina és korompenész sem vészes, Gyulai szerint ezek csak lassítják a növekedést, viszont helyettünk elintézik a metszést is.

Még az aszat is hasznos, pedig tűzzel-vassal irtjuk, ahol csak lehet. Holott képes két-három méter mélyre hatolni a gyökerével, ami jelentősen lazítja a talajt. A diófalevélről is gyanús történetek keringenek, ezért sokan meg akarnak tőle szabadulni. Még szerencse, hogy a földigiliszta nem hallott ezekről: ahogy behúzza a járataiba a leveleket, bekeni őket azzal a nyákkal, ami a testét fedi, és amelyben mikrobióták ezrei rejtőznek. Ezek a parányi lények aztán elkorhasztják a diólevelet, amelyet így már a giliszta meg tud enni, a végén pedig létrejön a „híres”, tápanyagban dús gilisztaszar. De még a meztelencsiga is hasznos: megeszi a maradékokat, és szintén humuszt csinál belőle.

Aszály Csongrád közelében
Szöveg
Csongrád, 2024. szeptember 4.

A drónnal készült felvételen az aszálytól sújtott szántóföldön egy Rába-Steiger traktor tárcsáz Csongrád közelében 2024. szeptember 4-én.

MTI/Máthé Zoltán

Azonosító
D_MTZ20240904006
A drónnal készült felvételen az aszálytól sújtott szántóföldön egy Rába-Steiger traktor tárcsáz Csongrád közelében 2024. szeptember 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A talajba nyomuló nehézgépek viszont tönkreteszik ezt az egyensúlyt. Az általunk segítségnek vélt kapálás, ásás, szántás nemcsak feltúrja a már említett talajrétegeket, de szétvágja az alagutakat, és elpusztítja az élőlényeket is. A kulcs a talaj takarása és békén hagyása: ha folyamatosan szerves anyaggal fedjük, nem kell ásni, öntözni, gyomlálni, magyarán nem kell harcolni a természettel. És ha legközelebb valaki azt mondja, hogy a kertünk rendetlen, mert nem gyomláltunk, nyugodtan mondjuk neki, hogy ez itt nemcsak egy kert, hanem ökológiai kísérlet, majd jóízűen harapjunk bele a bioalmánkba, és heveredjünk le a lombos cseresznyefánk árnyékába. Vagy idézzük dr. Gyulai Ivánt, aki szerint pont, hogy

„a tökéletes rend a káosz”.

Gyulai Iván előadása az Alfa Biztosító Élhető Jövő Programjának indulónapján hangzott el. A Klímabarát kert programra magánszemélyek, társasházak, intézmények és közösségi kertek is pályázhatnak. Részletek itt érhetőek el