fbpx

Heti menü – melegen ajánljuk (10.29.–11.04.)

Kulturális programajánlónk a hétre.

Október 29., csütörtök – Történetek a végtelenségről a Puskinban

Számunkra az év egyik legjobban várt filmje Roy Andersson Ezüst Oroszlán-díjas fekete komédiája volt. A kultrendező új alkotásának ezúttal is Pálos Gergely volt az operatőre.

Történetek a végtelenségről helyzetek és szituációk humoros sorozata, amelyben a hétköznapok banalitása átlagos emberi érzéseket hoz felszínre. A sajátságos skandináv humorral átitatott megfigyelésekben egyenrangúvá válnak a jelentéktelennek tűnő és történelmi pillanatok, legyen szó hitevesztett papról, középszerű életén kesergő idős férfiról, menetelő hadifoglyokról vagy táncoló kamaszokról – minden pillanat lehet jelentőségteljes, ugyanakkor teljesen jelentéktelen a külső megfigyelő számára. Roy Andersson alkotása elmélkedés a létezésről, az élet értelméről, az emberi lét szépségéről és kegyetlenségéről.

Október 30., péntek – A dzsungel könyve Egerben

A farkasok között nevelkedett Maugli története fülbemászó zenébe és leleményes dalszövegekbe ágyazva, minden korosztály számára garantált szórakozást biztosít. A bölcs Balu, a féltőn óvó Bagira, a bosszút szomjazó Sír Kán története nem nélkülözi az izgalmakat, ahogyan az örök érvényű tanulságokat sem. A Harlekin Bábszínház arra tesz kísérletet, hogy elsőként Egerben bábszínpadon elevenedjen meg a musical.

Október 31., szombat – szuper jazzduó Cegléden

Falusi Mariann és Sárik Péter 2009 óta játszanak együtt.
Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel. Azóta több közös produkciót hoztak létre, de legjobban kettesben szeretnek játszani.

Duókoncertjeik igazi zenei csemegék, előadásukban az ismert magyar és világslágerek, jazz-örökzöldek és kuplék békésen megférnek egymás mellett, ők pedig boldogan csaponganak stílusok és korok közt, míg közönségük minden koncerten velük énekel. A koncert a Kossuth Művelődési Központ Kamaratermében lesz.

November 1., vasárnap – Stabat Mater Sopronban

Forrás: a Sopron Balett Facebook oldala

Táncjáték a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europabalett koprodukciójában, fúziós elemekkel a világ leghíresebb és legismertebb Mária-himnuszára, amelyet mintegy száz szerző zenésített meg az évszázadok során. A Harangozó-díjas Demcsák Ottó rendezésében készülő előadás különlegessége, hogy rajta keresztül a nyugati és a keleti kereszténység szemszögéből is rátekinthetünk a gyermeke elvesztése fölött érzett anyai fájdalom örök emberi mivoltára.

November 2., hétfő – interaktív ökotudatos előadás

„Anyukaként lótunk-futunk, bevásárolunk, főzünk, takarítunk, gyereket nevelünk, dolgozunk. Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára, fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap mint nap. Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének.”

Nagy Réka „ökoanyu” ezeket a válaszokat igyekszik megtalálni interaktív előadás-sorozatán az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtéren.

November 3., kedd – Metamorfózis a Nemzeti Táncszínházban

Feledi János
Fotó: Marosi Viktor

Philip Glass azonos című zongorára íródott művére készít új előadást Feledi János, a Feledi Project művészeti vezetője. A Metamorfózis Kafka novelláján alapuló mű, amely egy drámaian abszurd, valóságos világot ábrázol: az emberiség visszatér a kezdeti, állati létéhez. A belső állattá változás metaforikus, nem emberhez méltóan élés, állatként tud csak teljesebb ösztönös ember lenni, kérdés ez hová vezethet? A darab a társadalom és annak elkorcsosulása, torzulása, átalakulásának konfliktusára épül. Lázadásnak is vehetjük, amely a sors ellen irányul. Az átváltozás teljes elidegenedés a világtól.

A bemutatón a Feledi Project művészei mellett több új tapasztalt és fiatal táncművész lesz látható: Takács Zsófia, Jurák Bettina, Safranka-Peti Zsófia, Wéninger Dalma, Philip Noémi, Hoffmann Luca és Kiss Rebeka.

November 4., szerda – Traccs Zacher Gáborral Győrben

Az országosan teret hódító beszélgetőest-sorozat november 4-én Győrbe látogat, mégpedig Dr. Zacher Gáborral, akit aligha kell bemutatni bárkinek is. Az ország kedvenc toxikológusa közvetlen stílusban, kíméletlenül őszintén kimondja gondolatait. A beszélgetésen várják a nézők kérdéseit is.

Nyitókép: jelenet A dzsungel könyvéből a Harlekin Bábszínház előadásában, forrás: a bábszínház Facebook oldala

A rovat további cikkei