Egy művésznek bizonyára az életét jelenti a kultúra, hiszen abból él meg, az egész élete e körül forog: kultúrát közvetít az embereknek. Molnár Piroska, a Nemzet Színésze nem véletlenül válaszolta a feltett kérdésre, hogy "Mindent"- ez számára a kultúra.

Szente Vajk hasonlóképpen fogalmazta meg, mit is jelent számára ez a fogalom. ?Alapvetően az életemet, hiszen ezzel foglalkozom. Nem csak arról van szó, hogy ebben érzem jól magam: nagyon sok világjobbítást, nemzeti öntudaterősítést, személyiségépítést és nemzetépítést érzek benne. Szerintem óriási lehetőség, hiszen mi fogalmaz meg minket? Egy országot a kultúrája fogalmaz meg, az, ami körülvesz minket. A kultúra alatt most mindent, a nyelvi és a szokáskultúrát is értem, nem csak a színházat és a művészeteket. Ezért nagyon sok figyelmet kell rá fordítanunk, az én részem pedig ebből az előadóművészet.?

 

Pindroch Csaba úgy fogalmaz ?mindegy, hogy valaki a kultúra előállítója vagy befogadója, mindkét oldalon sokat kell érte melózni, hiszen pénzbe kerül, sorban állásba kerül, meg kell találni, hogy mire megyek el, mint nézek meg, mit olvasok el. Talán egy növényhez tudnám hasonlítani, amit gondozni és ápolni kell, de a tudáshoz is hasonlít, hiszen senki nem veheti el tőlünk.?

 

Ónodi Eszter szerint a kultúra valami érték generációról generációra való hagyományozása, aminek persze folyamatosan meg kell újulnia és lépést tartania az aktuális világgal, ami körülveszi.

Csonka András valami olyanhoz hasonlítja, ami nélkül nem lehet élni. ?Ahogy a levegő vagy az étel, a szellemi táplálék is ugyanilyen fontos, hiszen ha a szellemünk silányul el, és egy kulturálatlan közegben élünk, az nem tekinthető teljes értékű életnek?- fogalmaz.

Bár Szekeres Adrien is élete jelentős részét a színpadon tölti, de ő nem színészi játékával, hanem fantasztikus hangjával kápráztatja el a közönséget. A kultúra azonban az ő életében is ugyanennyire fontos szerepet játszik.

?A világ, amelyben élünk, a kultúrájában tükrözi le önmagát. A művészek azok, akik azon túl, hogy eszünk, iszunk, alszunk, hozzáadnak valamit az életünkhöz. Vannak olyan gondolataink vagy érzéseink, amiket nem értünk vagy nem akarunk elfogadni. Sokszor a kultúra és a művészek adják meg a választ, vagy csak éppen megerősítenek bennünket bizonyos kérdésekben, segítik láttatni azt, hogy milyen sokfélék vagyunk? ? mondja.

 

A kultúra és a sport sem állnak távol egymástól. Polgár Judit, olimpiai bajnok sakkozónk szerint a sakk minden országban a kultúra része. ?A kultúra az életemben mindig a világot jelentette, hiszen kisgyerekkoromtól kezdve rengeteget utaztam, közben ezerféle kultúrát ismerhettem meg, és ezek által is formálódtam. Most, hogy a saját gyerekeimmel utazgatok, különösen úgy gondolom, hogy rendkívül fontos a különböző kultúrák, emberek és megközelítések ismerete, legyen szó akár az ízvilágról, a vizuális kultúráról vagy a beszédről?- vallja.

A kultúrával kapcsolatban megkérdeztük a kulturális kormányzat tagjait is. Cseri Mikós kultúráért felelős helyettes államtitkár szerint a kultúra nem más, mint létezésmód, tágan értelmezve pedig az élet minden megnyilvánulása bizonyos mértékben kulturális megnyilvánulás.

Hasonlóan gondolkozik erről Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.

?Én úgy közelítenék a kultúrához, hogy hol van jelen az életünkben, hiszen mindenhol ott van, az emberi élet minden mozzanatában: attól kezdve, hogy milyen életformát folytatunk, milyen megnyilvánulásokat teszünk, hogyan öltözködünk, hogyan beszélünk. És persze folytatódik a tárgyi és szellemi javak egész sorával. A kultúra egy rendkívül szerteágazó, az életünk minden percében jelenlévő alkotás, mindennel érintkezik, mindennel kapcsolatban áll?- mondja.

A kultúra persze nem csak azok számára fontos, akik munkájukból adódóan foglalkoznak vele. Mindannyiunkat napi szinten körülvesz, folyamatosan találkozunk vele, elég csak végigsétálnunk az utcán, és mindannyiunk számára mást jelent.

Ami pedig az interjúsorozatot illeti, jövőre folytatjuk!