„Ugyanaz a lakás, ami eddig nyugalmat, otthont, biztonságot nyújtott, most mást is ad: keretet, határt, bezártságot." Juhász Anna mesél arról, hogyan viseli a kényszerszünetet.

Hogyan éled meg jelenlegi helyzetet?

Karantén napokat élek, élünk egy ideje, megváltozott a hétköznap. Ugyanaz a lakás, ami eddig nyugalmat, otthont, biztonságot nyújtott, most mást is ad: keretet, határt, bezártságot. A nemzetközi híreket is figyelve mégis látjuk, értjük, mi a legfontosabb: otthon maradni. Nekem a Gellért-hegyi otthonom a munka terepe: itt készültem mindig estjeimre, itt olvasok, itt írok cikket, itt scriptelek irodalmi videókat.

A karantén idején, március eleje óta elmaradtak rendezvényeim, így nekem is szembe kellett néznem azzal, hogy tudok több tízezres közönséget életben tartani online. Az én fő profilom ugyanis az élő beszélgetés, találkozás, több száz ember megszólítása egy-egy irodalmi esten. Az „átállás" most történik: elindítottam az élő bejelentkezéseket, heti irodalmi témákat vitatok meg a közönséggel Facebook oldalaimon, kortárs szerzőket mutatok be és kötelező olvasmányokat fogok elemezni. A már meghirdetett esteket online tartom meg, összekapcsolódva a színművész és író közreműködőkkel.

Mi volt az utóbbi időben a legemlékezetesebb kulturális élményed?

Igyekszem sokat színházba járni, ott töltődöm fel és sokszor az előadásokkal készülök is az irodalmi estjeimre. Két erős színházi élményem volt mostanában: a Nemzeti Színházban láttam Örkény István Macskajáték előadását Szász János rendezésében, ezzel is készültem a meghirdetett Örkény-estemre. Az előadás és Udvaros Dorottya játéka megrendítő volt. Ugyanígy nagy élmény volt az Örkény Színházban Térey János utolsó drámája alapján készült LÓT Szodomában kövérebb a fű darab Gálffi László főszereplésével, Kovalik Balázs rendezésében.

Ajánlj, kérlek, 3 olyan művet, amit otthon is lehet élvezni.

Online is rengeteg könyvből választhatunk, de ami most nagyon jól jöhet: a Digitális Irodalmi Akadémián szemezgethetünk, többek között Nemes Nagy Ágnes és Juhász Ferenc életművéből. Rákereshetünk konkrét versekre és regényekre, de olvashatunk interjúkat is. Szerb Antal Utas és holdvilág kötete szintén teljes egészében fent van a neten, nekem ez kötelező olvasmány és az egyik olyan kötet, amit rendszeresen újraolvasok. És zene minden mennyiségben, én most Jónás Vera és a Margaret Island dalait hallgatom végtelenítve a gépemen.

A nyitókép forrása: Facebook/ Juhász Anna Irodalmi Szalon

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.