Idén 31. alkalommal rendezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált június 28. és 30. között – ezúttal új helyszínen. A veszprémi Kabóca Bábszínházban, annak parkjában, illetve a Szerelem-szigeten előadásokkal, kalandtúrával és kreatív foglalkozásokkal várják a királyfi- és királylányjelölteket.

Kabóciádé Családi Fesztivál. Kép forrása: Kabóca Bábszínház
Kabóciádé Családi Fesztivál. Kép forrása: Kabóca Bábszínház

A fesztivál nyitónapján, június 28-án pénteken Boróka királyné és Habakuk király – Kabóciádé birodalmának uralkodói – fogadják a látogatókat. Hat óratól A székely menyecske meg az ördög című előadást tekinthetik meg a nézők Fabók Mancsi Bábszínházának előadásában. A produkciót a Kabóciádé ünnepélyes nyitóceremóniája követi, amelyben színre lép a királyi pár és teljes udvartartása (hipmesterek, hopmesterek, udvarhölgyek, szakácsnők). A műsorban köreműködik a birodalom udvari tánckara, a Fitos Dezső Társulat is. A megnyitó táncházzal zárul.

A szombati nap izgalmas bábszínházi előadásokat tartogat minden korosztálynak; a produkciók színhelye a Kabóca Bábszínház kültéri parkszínpada. A kínálat része a KL Színház Sárkányölő Sebestyéne, a Dödölle című babaszínházi produkció, illetve Az égigérő fa a pécsi székhelyű MárkusZínház előadásában. Délután a Kabóca Bábszínház Csókolom, hol a víz? című kesztyűsbáb-előadását láthatják a nézők. Ezt követően ismét a MárkusZínház foglalja el a színpadot, ezúttal a Laci királyfival. A szombati nap utolsó produkciója a PáIyi János által előadott Az elátkozott malom. Sötétedéskor indul a Kabóciádé egyik legnépszerűbb programja, az éjszakai kalandtúra, amely kapcsolódik az idei fesztivál „királyfik és királylányok” tematikájához: a résztvevők egy uralkodójelöltek számára megálmodott alkalmassági vizsgán bizonyíthatják rátermettségüket.

A Kabóciádéra látogatók vasárnap a Pulcinella kertészkedik című előadást láthatják a Ziránó Színház vendégjátékában, majd az Izeg-mozog következik, amelyet Markó-Valentyik Anna rendezett és játszik. Nem sokkal később az Aranyszamár Színház hozza el a Hüvelyk Matyit, illetve újra színpadra lép a Ziránó Színház a Kelekótya Haramiák című kesztyűsbábos vásári játékkal. Visszatér továbbá a Kabóca Bábszínház egyik közönségkedvence, a már több mint száz előadást megért Miú és Vau. A Kabóciádét Boróka királyné köszönőbeszéde és egy fergetes gyerekbuli zárja este hat órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra közreműködésével.

A fesztivál szombati és vasárnapi napján az előadások mellett interaktív foglalkozások várják a játszani vágyókat. A Kabóca Kuckó a legkisebbeknek nyújt pihenési és pihegési lehetőséget, emellett a Szerelem-szigeten számos további játéktér is működik. Szintén érdemes megemlíteni Fizl Kata Kerekítő foglalkozásait, valamint a Boróka királyné által vezetett városismereti sétákat. A kézműves foglalkozásokért a Kabóca Bábszínház műhelye felel.

További információ és részletes program a Kabóca Bábszínház honlapján.