Beválogatták Mayer Bernadette Szemem fénye (Mommy Blue) munkacímű, személyes ihletettségű inkubátoros filmjét a Karlovy Vary-i filmfesztivál Works in Progress programjába. A Für Anikó és Vilmányi Benett főszereplésével készült alkotásban egy látását fokozatosan elvesztő nő és éppen apává váló fia kapcsolati dinamikájának felborulását követjük végig.

Jelenet a Szemem fénye című filmből.
Jelenet a Szemem fénye című filmből

Az idén június 28. és július 6. között zajló Karlovy Vary-i filmfesztivál Works in Progress programjába minden évben 12, az utómunka bármely szakaszában álló fikciós és dokumentumfilmet válogatnak be. A legígéretesebb projekteket utómunka-támogatással és pénzdíjjal jutalmazzák. Az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy az itt jól szereplő alkotások gyakran jutnak el olyan fesztiválokra, mint a Sundance, a Torontói, a Velencei, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Berlinale. 

Mayer Bernadette Szemem fénye (Mommy Blue) munkacímű első nagyjátékfilmje finom humorral átszőtt dráma. Krisztina (Für Anikó) és fia megszokott élete felborul, mikor a nő látása fokozatosan romlani kezd. Fia, Máté (Vilmányi Benett) mindent megtesz, hogy anyját támogassa, ez azonban nem könnyű újdonsült apaként. Gyula (Znamenák István) felbukkanása mintha átmeneti reményt hozna, ám Máté elkerülhetetlenül választás elé kényszerül anyja és saját családja között, amikor felesége, Eszter (Waskovics Andrea) külföldön kap munkalehetőséget. Az önéletrajzi ihletésű film rávilágít: a humor sokat segíthet, hogy képesek legyünk feldolgozni a legelviselhetetlenebbnek tűnő élethelyzeteket.

A Szemem fénye rendezője Mayer Bernadette, a forgatókönyvet Mayer Bernadette és Nagy Zoltán jegyzik. Az operatőr Csepeli Eszter, a film vágója Balla Gábor. A gyártócég a Kino Alfa, a producerek Petrovits Genovéva, Sólyom Kristóf, Oskó-Szabó Csaba és Gyurin Zsuzsi. A film várhatóan 2025-ben kerül a hazai mozikba.