A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként országszerte színes programok várják az érdeklődőket. Mutatjuk a legizgalmasabbakat!

Bármerre megyünk az országban, nem maradunk programok nélkül augusztus 20-án. A hagyományos kirakodóvásárokon és vurstliszerű népünnepélyeken, kisebb és nagyobb ingyenes koncerteken túl is lesznek események, ezek közül választottunk öt helyszínt, ahol garantált a minőségi kikapcsolódás és feltöltődés.

Bakonybél

64db4c8b82d62870fbe3bf47.jpg
Szent Mauríciusz-monostor, Bakonybél. Fotó: MTVA /Bizományosi / Lehotka László

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban augusztus 20-án Händel Messiása csendül fel. A bevezető előadás a grandiózus mű titkaiba avat be, a kísérőrendezvény, a Békét teremtő magány kiállítás pedig Szent Gellért alakját és szellemiségét idézi meg. A Kultháló projekt keretében a közösséghez kötődő muzsikusok, a Budapest Bach Consort, a Müncheni Bach Kamarakórus és az Orlando Énekegyüttes, szólistaként Nagy Anna Sára, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Najbauer Lóránt kapcsolódtak össze Szokos Augustin, Felix Mayer és Vikman Pál művészeti vezetésével. A kivételes zenemű élményét egészíti ki a kísérőrendezvényként szervezett kiállítás. 2023 a monostor újraalapításának 25. évfordulója mellett Szent Gellért bakonybéli remeteségének ezredik évfordulója is. Alakjának és szellemiségének megidézésére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Szent Mauríciusz-monostor közös pályázatot írt ki képzőművészek számára. A Békét teremtő magány tematikára érkezett legjobb művek reprodukcióit a parkban állítják ki, a szabadtéri tárlat a 20-i megnyitó után október végéig várja a látogatókat. A kiállítás és a koncert is ingyenes.

Debrecen

64dcd724ec32c9f0e95ebcb6.jpg
A Szent Koronát megformáló virágkompozíció a debreceni virágkarneválon 2022. augusztus 20-án. Fotó: Balázs Attila / MTI

Az 1966 óta  megrendezett virágkarnevál idején nemcsak a parkok és közterek telnek meg virággal Debrecenben: városszerte viráginstallációk és virágszobrok tűnnek fel. A Debreceni Egyetem által megálmodott virágszigetek az egyetem sokszínűségére utalnak, több növényközösséget is bemutatva. A három, ösvénnyel összekötött sziget a sivatag, a szavanna és az esőerdő élővilágát mutatja be, rengeteg virágzó növénnyel kiegészítve. A virág- és kertészeti kiállítás és vásár színes programokkal várja az érdeklődőket. A csúcs azonban kétségtelenül a virágkocsik augusztus 20-i vonulása. Idén tizenkét virágkocsiból, 37 fellépőcsoportból és több mint 1500 táncosból áll a menet. A kompozíciókat ezúttal is kiállítás formájában tekintheti meg a közönség a Nagyerdőben. A virágos installációk mellett oldtimer autók, motorok és kerékpárok teszik színesebbé az élményt. A karnevál útvonalán kerékpárosok tekerhetnek végig a virággal feldíszített bringáikkal a lelkes nézők biztatása kíséretében, a felkészültek pedig a felvonulást megelőző 2,6 kilométeres távot teljesíthetik futva.

Szokás szerint lesz kenyérszentelés, megrendezik Magyarország legnagyobb hagyománnyal bíró és legtöbb nézőt vonzó nemzetközi salakmotorversenyét. A Déri téren művészeti ágak képviselői randevúznak: Déri András, Petrovics Sándor, Bazsinka Mihály, Ladjánszki Márta, Koroknai Zsolt, a, PR-Evolution – a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Tánctársulata, a Modern Tánc-Játék Stúdió, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum Tánctagozata, képzőművészeti felsőoktatási intézmények hallgatói, debreceni művészeti szakközépiskolák végzős diákjai; a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás pedig a Csapó utcai sétálóövezetben tekinthető meg.

Pécs

64dcd7ee0c5266bfec59af52.jpg
Résztvevők a Magyarok kenyere program záróünnepségén a pécsi Dóm téren 2015. augusztus 20-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI

Augusztus 20-án 10.30-kor kezdődnek a családi programok a belvárosban. A kővé vált lakodalmas menet címmel látható bábjáték a MaCseK pajtaszín előadásában a Sétatéren. Ugyanitt 15.30-tól a Tárkány Művek koncertje hallható. Eközben pécsi tánccsoportok tartanak bemutatót a Széchenyi téren 14 és 16 óra között, amit a Csángálló zenekar koncertje követ. A kenyéráldás ceremóniája 17 órakor kezdődik a Sétatéren (esőhelyszín: Magtár Látogatóközpont Díszterme). Köszöntőt mond Péterffy Attila, Pécs város polgármestere, valamint a püspök atya távollétében Máger Róbert püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános. Közreműködik a Tárkány trió. Az ünnepi szentmise 18 órától hallható a Székesegyházban. Az este további részében mindkét helyszínen koncertek zajlanak. A Széchenyi téren 18 órától a Voisingers lép fel, majd 22 órától az Ed Philips & The Memphis Patrol tart rockabilly party-t. A Sétatéren 20 órától Szabó Balázs Bandája lép színpadra. Minden program ingyenes.

A Káptalan utca és az onnan nyíló udvarok és kertek idén is kulturális és gasztrokalandokra, könnyed nyári társasági életre csábítanak. Tematikus séták, családi foglalkozások, bor és irodalom is belakja a Káptalan utcát, ahol a múzeumi kiállítások meghosszabbított nyitvatartással és sok-sok extrával tekinthetők meg ezen a hétvégén. A rendezvény látogatása ingyenes, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek. Itt az események már augusztus 18-án elkezdődnek, a Bóbita Bábszínház óriásbábos vonulása 17 órakor indul a Széchenyi térről a Múzeum utcába. Római és török kori, vasarelys és csontvárys, kerámiával, selyemmel és papírral dolgozó kézműves foglalkozásokon és interaktív ősmaradvány bemutatón is részt vehetnek az érdeklődők. A felszín alatti világba pincetúrák keretében ereszkedhetnek alá, egy kerékpáros kirándulás során  régész vezetésével Pécs belvárosának múltja ismerhető meg, és feltárulnak a Janus Pannonius Múzeum restaurátor-műhelyének titkai is.

Székesfehérvár

64ddbcc05b92beb101ab7d9e.jpg
Koronázási Ünnepi Játékok, Székesfehérvár

Kalandokkal teli, izgalmas időutazás a középkorba – ezt ígéri a Koronázási Ünnepi Játékok három napja az előttünk álló hétvégén. Augusztus 18-tól 20-ig audienciát tart a királyi óriásbáb-család, lovagok bajvívnak, zenészek muzsikálnak, mesterek szorgoskodnak az utcán, a középkori piacon kofák és korhelyek hangoskodnak, boszik és jósok csalogatnak jövőbe látni, esténként tűzzsonglőrök lépnek fel. Hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai várják, szórakoztatják a látogatókat augusztus 18–20. között a Belvárosban és a Zichy ligetben. A színpadon Paár Julcsi, Mihályi Réka, Kovácsovics Fruzsina, a Bordó Sárkány zenekar, Fabók Mancsi bábszínháza és a Netz-es Gyerekek produkció szórakoztatja a közönséget.

Az idei év újdonsága a Szent István Torna: a középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság két napján, augusztus 19-én, szombaton 10 órától és 20-án, vasárnap 9 órától két fegyvernemben – hosszúkard, kard és pajzs – méri össze tudását a Magyar Buhurt Szövetség nyolc versenyzője. A párbajok után mindkét napon bajnokot is ünnepelhet a Városház tér közönsége. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket és megnézhetik a vérteket. Augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkcióban a nézők azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. A Koronázási Szertartásjátékokon Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A helyszín ugyancsak a történelmet idézi: a Csúcsos-hegy Aranybulla-emlékművének környezetében kialakított 150 fős szabadtéri színpad várja az érdeklődőket. Az esemény ingyenes, regisztrálni itt lehet.

Szentendre

64db44cb1e23ddaa3143a9ae.jpg
Fotó: Mohai Balázs

A Skanzenben kétnapos az ünnep: az események augusztus 19-én kezdődnek. A hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben, ahol a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon. Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt. A Skanzen Étterem kínálatában túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel. A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetik el. Molnársággal kapcsolatos meséket hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a hajdúbagosi házban. A színpadi programok során szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni 20. születésnapját ünneplő bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalmalovat és kenyérzsákot is. Bringatúrák, élő történelmi játék, menetleveles barangolás színesíti a programokat. Mindkét napon koncertet ad a Kaláka Együttes, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.

Veszprém

64da4da4a8436d022703d66f.jpg
A Szent István-templom és Szent Mihály-főszékesegyház Veszprémben

Az államalapítás ünnepe alkalmából első királyunkhoz és családjához köthető új tematikus sétákkal is várják a látogatókat a veszprémi várnegyedben. Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje – államalapításunk meghatározó mozzanatai, valamint a hozzájuk kapcsolódó történelmi emlékek mind-mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthetők. A megújuló veszprémi várnegyedben szinte mindenütt az államalapítóhoz és családjához kapcsolódó építészeti és kultúrtörténeti emlékekre bukkanhatunk – ezeket augusztus második felétől a Work in Progress 2023 programsorozat keretein belül új, vezetett tematikus séták során járhatják majd be az érdeklődők.

A budapesti eseményekről készített programajánlónk itt böngészhető végig.

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI