„Az emberek arra kényszerülnek, hogy újragondolják, újraértékeljék céljaikat, a világot, a társadalmat." DrMáriás válaszol.

Hogyan éli meg jelenlegi helyzetet?

Nyilván sok bosszúságot okoz a járvány: van, aki megbetegedik, van, aki elveszíti a munkáját, van, aki fontos találkozásokról, munkákról, eseményekről marad le. Én nem tudtam elmenni a március 13-án Mariborban nyílt kiállításom megnyitójára, és két, nagyszabású április eleji tárlatomat az A38 Kiállítóhelyen és az Esernyős Galériában is elhalasztották, amelyekre hosszú hónapokon át készültem. Emellé még egy sor koncertünk is elmarad.

De van ebben a válságban valami nagyon izgalmas és felszabadító is. Az, hogy az emberek kilépnek komfortzónáikból és arra kényszerülnek, hogy újragondolják, újraértékeljék életeik céljait, a világot, a társadalom működését, s rádöbbenjenek, hogy semmi sem olyan egyszerű és egyértelmű, mint ahogyan csak pár napja gondolták. Hogy minden jó után újra kell vágyakozni, küzdeni, mindent újra fel kell építeni magukban.   

Mi volt az utóbbi időben a legemlékezetesebb kulturális élménye?

A Magyar Kortárs Top 10 című kiállítás Balatonfüreden a Vaszary Galériában, amely egy izgalmas és jó próbálkozás arra, hogy a mai magyar festészetről beszéljünk, gondolkodjunk, vitatkozzunk, álmodozzunk. Hogy kinek kik és miért a legjobbak. Kik azok, akiket közülük hiányolunk. Akik ki vannak állítva, azoktól miért éppen az látható, ami, és vajon az-e számunkra a legfontosabb, legerősebb, legizgalmasabb és így tovább. Egy másik kiállítás is nagyon izgalmas, Ádám Zoltán legújabb anyaga az A38 Hajón, amely szinte előre vetítette a válságot, legalábbis annak lelki vetületét nagyon ütősen és mélyen megfogalmazta. De persze a Banksy-kiállítás áll a szívemhez a legközelebb, amely még hosszú ideig látható lesz a Tesla Loftban....

Ajánljon, kérem, 3 olyan művet, amit otthon is lehet élvezni.

Sok mindent. Salátaszerűen válogatok a könyvespolcról, aztán valami váratlanul elkap. Camus, Bukowski, Márai, Baudelaire, Ady állnak hozzám most a legközelebb.... És persze művészeti albumok, fanzinek, újságok, fotók.

Irodalmat hallgatni is jó. Rengeteg felvétel van a neten, amelyeket néha naphosszat hallgatok munka közben, s mindig valami más ragad meg belőlük. A legizgalmasabb a szerzők előadásában hallani a verseket. Kiderül belőlük, hogy ha nem is ők a legjobb előadók, mégis ők a leghitelesebbek. És persze rengeteg jó zenét lehet felfedezni, közülük a koncertfelvételek tompítják a bezártság érzését a legjobban.

A szkeptikusan vidám művészfilmek gyógyhatással vannak rám ilyenkor: Jarmush, Kaurismaki, Anders Thomas Jensen, Kim Ki-Duk, Pasolini, Menzel és sok magyar is. Azok a filmek, amelyekben ott van az életöröm és a boldogság elérhetetlensége egyszerre. 

A nyitóképen DrMáriás a szentpétervári Malacorr Művészeti Galéria) előtt. Forrás: DrMáriás/Facebook