Elnyerte a CinÉast fesztivál ifjú tehetségeket méltató Young Talents díját a borsodi dadogó rapper drámája, a Larry című magyar film.

16. alkalommal rendezték meg október 5. és 22. között a luxemburgi CinÉast filmfesztivált, amely évről évre felvonultatja a közép-európai kortárs mozi izgalmas, új játék-, dokumentum-, rövid- és animációs filmjeit. Ezúttal 21 országból érkeztek filmek az eseményre. Bernáth Szilárd első mozifilmje, a Larry korábban már számos díjat nyert itthon és külföldön, a luxemburgi filmes szemle nemzetközi zsűrijétől pedig a Young Talents díjat kapta meg szombat este.

A Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film, amely a juhászként tengődő, 21 éves Ádám történetét meséli el, aki dadogása miatt elszigetelve él erőszakos apjával egy borsodi faluban. Miután rádöbben, hogy a rapzene segítségével képes kifejezni a benne rejlő dühöt és frusztrációt, barátai benevezik egy tehetségkutató versenyre, az élő fellépés közeledtével azonban Ádámnak nemcsak dadogását kell leküzdenie, de saját élete felett is át kell vennie az irányítást.

Bernáth Szilárd alkotását a nézők és a kritikusok is lelkesen fogadták.

A film világpremierje 2022-ben a Tallinn Black Nights A-kategóriás fesztiválon volt, majd elnyerte a cottbusi filmfesztivál legjobb első filmnek és legjobb ifjúsági filmnek járó díjait, illetve a Skopje Cinedaysen a Filmkritikusok díját. A főszereplő Vilmányi Benett megrendítő alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az apát alakító Thuróczy Szabolcs pedig a legjobb férfi mellékszereplőt illető Magyar Mozgókép Díjat.

A Filmintézet támogatásával készült Larry rendezője Bernáth Szilárd, operatőre Hartung Dávid volt, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi volt. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt.

A Larryről írt kritikánk itt olvasható.

Nyitófotó: Nemzeti Filmintézet