Száz év után csodálhatja meg ismét a közönség az ókori Róma Forma Urbis névvel ismert térképet, amely a Colosseum szomszédságában nyitott új múzeumban látható.

A latinul Forma Urbis, vagyis a város alakja nevű térképet hatalmas márványlapokra vésték fel 203 és 211 között, Septimius Severus császár uralkodása idején. Az örök város egyik legritkább és legjelentősebb ábrázolásai között tartják számon, amelyet a közönség csaknem egy évszázad után láthat ismét.

A Forma Urbist eredetileg százötven márványlap alkotta, és 18 x 13 méteres felületet fedett le. A békéről elnevezett császári fórum egyik aulájának falát díszítette, mely később a Forum Romanumon emelt Santissimi Costa e Damiano (Szent Kozma és Damján) templom részévé vált. A térképet 1562-ben fedezték fel, de azóta több darabja elveszett. Az eredeti ábrázolás egy tizede maradt fenn. A Forma Urbist utoljára 1903 és 1924 között állították ki a Capitoliumi Múzeum udvarán, később egyes darabjai a Celius-dombon található antik kőtárban voltak láthatók.

A kiállítás fő szempontja volt, hogy a közönség jól átlássa a térképet, ezért nem függőlegesen, hanem fektetve helyezték el. A töredékek alatt Giovanni Battista Nolli 1748-ban készült térképét rajzolták fel, amely kora legrészletesebb térképe volt Róma ókori helyszíneiről.

A Forma Urbisnak szentelt múzeum a Colosseummal szemközti Celius-dombon kialakított régészeti parkban található. Az ókori városnak ez a része eddig nem volt látogatható: most a múzeum épülete körül szabadtéri régészeti sétát lehet tenni a kiállított kőtáblák, sírfeliratok és más leletek között.

Roberto Gualtieri római főpolgármester a múzeum megnyitóján elmondta, hogy ez az első lépés a Colosseum és a Forum Romanum alkotta régészeti terület bővítésében. A régészeti park megtekintése ingyenes, a keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között látogatható Forma Urbis-múzeumba azonban jegyet kell váltani.

A nyitóképen a Forma Urbis részlete. Fotó: Andreas Solaro / AFP