– Ha ma szólnak, hogy holnap nyithatunk, nem lesz mivel kinyitni – mondta el a nyitási tervek kapcsán Kádár Tamás, a Sziget ügyvezetője. Egy Sziget méretű, 50–70 000 fős fesztivál megszervezését egy-másfél évvel előbb elkezdik, de még egy kicsi, 500 fős szabadtéri koncert megszervezéséhez is legalább egy hónapra van szükség, hogy szerződtessék a fellépőt, előkészítsenek minden szükséges technikai feltételt, hirdessék a koncertet, eladják a jegyeket.

– A zenei szakma van az egyik legnagyobb bajban, és nagyon sok szereplő túlélése múlik a nyitás előkészítettségén és azon, hogy milyen segítséget kapnak ehhez. Ezért is szeretnénk segíteni a kormányt és a szakmát ajánlásokkal és vállalásokkal – mondta el Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke a legutóbbi közleményükre is utalva.

A szövetség külföldi minták alapján a kormánytól egy újranyitási vis maior alap létrehozását kéri.

Az említett alap célja, hogy a járvány esetleges ismételt felfutásából fakadó kockázatokat mérsékelje, ezáltal hozzájáruljon a gyors kulturális újranyitáshoz. Amennyiben egy meghatározott dátum után az adott rendezvény a járványhelyzet miatt mégis elmarad, a lemondásból és átszervezésből fakadó veszteségeket a vis maior alapból lehetne részben vagy egészben megtéríteni. Ilyen alapot több országban is bevezettek már: Németországban 907 milliárd forintnak megfelelő eurót, Ausztriában és Hollandiában 109 milliárd forintnak megfelelőt, Belgiumban 22 milliárd, Norvégiában 12 milliárd, Dániában 24 milliárd, Észtországban kétmilliárd forintnyi összeget különítettek el erre a célra, két hete pedig Svédország is bejelentette, hogy a költségvetéséből 292 millió eurót, azaz 106 milliárd forintnyi összeget szán erre.

A Music Hungary Szövetség üdvözli a rendezvények nyitásának gondolatát, hiszen minden eddig elvégzett európai tesztkoncert azt bizonyította, hogy megfelelő intézkedések betartása mellett biztonságosan megtarthatók különböző méretű kulturális események. Erről a szövetség januárban publikált egy rövid gyűjtést, mely tartalmaz más nemzetközi példákat is a rendezvényszervezési biztosítási alapról. A tervezhetőség kapcsán a szövetség elindított egy egyperces felmérést is, ami nagyban segítené a szervezők munkáját. A kérdőív itt érhető el.

– Bár a nagy fesztiválok egy részének már így is késő, de a kisebb fesztiválokat és a zenei klubokat, illetve ezeken keresztül az előadókat is nagyban segítené, ha előre tudnának tervezni a nyitási programmal. A főszezonban akár 150 000 ember munkája múlhat ezen – tette még hozzá Weyer Balázs.

Nyitókép: Weyer Balázs. Fotó: Nemes Róbert