Operettprimadonnától a Lucifert vagy az Urat játszó színésznőig idén is számos érdekes, sokoldalú művésszel beszélgettünk. Következik egy válogatás ízig-vérig nőkről, akik, ha kell, férfiszerepekbe bújnak.

Amikor megjelenik a törékeny, sápadt Bartók Béla ifjabb Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós közös előadásában, akkor egy pillanatra döbbenten vesszük szemügyre a színészt, és a legtöbben csak hosszas töprengés vagy a szereposztás birtokában eszmélünk rá, hogy Imre Éva játssza a zeneszerzőt. Ne haragudj, de te itt mit csinálsz? – kérdezték tőle kollégái a próbafolyamat alatt, aztán rátalált a figurára, és a színikritikusoktól az alakításáért a legjobb színésznőnek járó elismerést zsebelhette be. Mesélt a korábbi férfi szerepekről, a küzdősportban elért sikereiről és útkereséseiről is.

https://kultura.hu/innen-csak-felfele-van-beszelgetes-imre-eva-szinmuvesszel/

Seres Ildikó azonban igazi szenvedélyes nőt alakít A csárdáskirálynő miskolci előadásában. Egyébként is nagy lángon ég: egy Cigányszerelem-előadásban olyan átéléssel sikerült sírva-vigadnia, hogy szétroppant kezében az üvegpohár, és mire a dal végére ért, vérben úszott körülötte a színpad. A Miskolci Nemzeti Színház örökös tagjával a primadonnaság hátulütőiről és átbőgött éjszakákról is beszélgettünk.

https://kultura.hu/seres-idiko-egy-operett-is-akkor-jo-ha-ugy-bogsz-hogy-elkenodik-a-sminked/

Ha már korábban a férfiszerepeket magukra vállaló színésznőket emlegettük, az idei év egyik különleges színházi vállalása volt a Katona József Színház Embtrag előadása. A dráma modern, újragondolt olvasatában az Urat és Lucifert két színésznő formálta meg. „Hat héten át voltam összezárva a démonjaimmal, mégis úgy gondolom, csak így érdemes színésznek lenni” – mondta a próbafolyamat tébolyáról a Lucifert játszó Pálmai Anna, aki lázálmokról és a bukott angyal kiszolgáltatottságáról is mesélt.

https://kultura.hu/ratalalt-a-sajat-ordogere/

Édesanyja, az idén Psota-díjjal kitüntetett Szirtes Ági kutyasétáltatás közben mesélt a családjáról, a színházról. – Nincs bennem törekvés az őszinteségre, ilyen vagyok. Sajnos. Mindig minden rám van írva, gondolom, filmen is ezért szeretnek velem dogozni. Az ember gondol valamire, és az megjelenik az arcán. A civil kapcsolataimban sem tudok hazudni, és ez sokszor nem feltétlenül erény – fogalmazott. Ha kíváncsiak, mivel biztatja magát, ha elégedetlenkedne, olvassák el az interjút.

https://kultura.hu/ha-a-szinesz-erzi-hogy-szeretik-barmit-megcsinal-szirtes-agi-emlekekrol-nevetesrol-csaladrol/

Egész életemben azon dolgoztam, hogy megtudjam, ki vagyok én – mondja Csákányi Eszter. A színésznő életprogramja: rá kell jönnöd arra a formára, amiben jól vagy. Több mint ötven éve áll színpadon. Az édesapjához való hasonlóságról, balerina-álmokról és konfliktushelyzetekről is mesélt.

https://kultura.hu/az-eszter-milyen-szuletesnapi-beszelgetes-csakanyi-eszter-szinesznovel/

Udvaros Dorottya december közepén mutatta be Jerome Bel koreográfus saját életéről szóló előadását a Trafóban. A bemutató előtti héten a nemzetközi kortárs tánc és színházi világ meghatározó alakja a közösségi oldalán írt arról, milyen meghatározó volt számára a Katona József Színház Három nővér-előadása évtizedekkel korábban, még úgy is, hogy nem értette a nyelvet. Felkavaró és örökre meghatározó Csehov-élményévé vált. A színésznő a természetvédelemről és személyes örömeiről is beszélt interjúnkban.

https://kultura.hu/imadom-ezt-a-bolygot-udvaros-dorottya-a-nulladik-percben/

A Berlinalén debütált Műanyag égbolt című animációs film női főszereplője, Szamosi Zsófia mesélt a bemutató előtt az átrajzolt színészi játékról és az erős karakterek után ismét előkerült lírai énjéről. De szó esett bezártságról, egzotikus úticélokról és kishitűségről is.

https://kultura.hu/nem-akarok-bezarkozni-egy-pici-vilagba-szamosi-zsofia-a-szineszi-let-torekenysegerol/

A szélesebb körű ismertséget Bozó Andrea számára az egészen az abszurdig tolt, elrajzoltságukban is ismerős, különös naivák, a Tóth János Valikája és Hab Krisztina Grétája hozták meg. A Jászai Mari-díjas színművész az ő furcsa kis világukban ugyanolyan otthonosan mozog, mint Csiky Gergelyében, Molnár Ferencében vagy épp Székely Csabáéban. Az interjúban eljátszottunk a gondolattal, mi lett volna, ha…

https://kultura.hu/utak-es-kapcsolodasok-beszelgetes-bozo-andrea-szinmuvesszel/