A Magyar Szabadságért díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a minőségi magyar kultúra műveléséhez és terjesztéséhez itthon és a nagyvilágban.

Orosz István grafikusművész áll alkotása mellett a Frissen – Egyenesen a műteremből című kiállításon a Műcsarnokban, Budapesten 2016. február 26-án. A kiállítás a hazai kortárs alkotóknak az utóbbi időben készült munkáit mutatja be. A tíz művész közel 200 alkotásából nyílt tárlat március 26-ig tekinthető meg.
MTI Fotó: Czimbal Gyula
Orosz István grafikusművész áll alkotásaival 2016-ban. Fotó: Czimbal Gyula

A díjat 2000 óta adják át, az elismerést többek között Béres Ilona, Halász Judit és Bánffy György színművész, Novák Ferenc koreográfus, a Kaláka, Sebestyén Márta énekes, Makovecz Imre építész, Bálint György kertészmérnök, Beer Miklós váci római katolikus püspök, Tempfli József nagyváradi megyés püspök és Roszík Gábor evangélikus lelkész is megkapta.

Korábbi cikkünkben így jellemeztük Orosz Istvánt: „A reneszánsz korban éltek olyan boldog emberek, a múzsák kegyeltjei, akik a művészet számos ágában képesek voltak jelentőset alkotni. Freskót festettek székesegyházak mennyezetére, grafikáik csodájára jártak a főurak udvarában, oldalakat róttak tele bölcseletükkel, zenét szereztek, s mindenben remeket hoztak létre. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművészről, animációsfilm-rendezőről, íróról, Orosz Istvánról is ez jut eszembe budakeszi otthonába lépve, ahol a falakon egy piciny hely sem marad az egymás mellé sorakoztatott rajzok, képek és könyvek közt. A múzsák kegyeltje ő is, egy 21. századi reneszánsz ember. S mindezt szerényen műveli, minden munkája olyan finoman érzékeny, mint a vonalak, melyek grafikáit jellemzik.”

Orosz István szakmai berkeken kívüli ismertségét is egy legendássá lett plakát hozta meg a rendszerváltás környékén: a hurkás tarkójú, tányérsapkás szovjet katona távozó képén a felirat: Tоварищи, конец! Látogatásunkkor így idézte fel ezt a mukáját: „Mindössze néhány politikai plakátot készített, és halkan megjegyzi: reméli, később ennél árnyaltabb munkáiról is számontartják majd. – Az elmúlt években volt egy vándorkiállításom Oroszországban, Szentpétervártól Moszkváig tizenhárom helyen mutatták be a munkáimat. Amikor az orosz kurátor felkért, udvariasságból nem küldtem el ezt a bizonyos plakátot, mire azonnal írt, hogy hol van a Tovarisi, konyec!? Neki az a kedvence.”

A díjátadó június 29-én a gödöllői Várkapitányi lakban lesz.