Öt új bemutatót tervez a Budapest Bábszínház a 2023/2024-es évadra. Felnőttekkel folytatódik az Éjszaka a Bábszínházban.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Budapest Bábszínház. A hagyományhoz híven idén is rendhagyóan kezdődött az esemény: a 10–12 éves bábmozgató szakkörös gyerekek produkciója hangos sikert aratott.

Ellinger Edina igazgató évértékelőjében visszautalt arra, hogy a három különböző korosztályt célzó bemutató mellett nagy sikerrel valósult meg az I. Abstract Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál. A kéthetes programsorozatban 10 ország 15 előadását láthatták a nézők, emellett nagy érdeklődés övezte a szakmai konferenciát és a workshopokat, nem beszélve a több ezres tömegről, amely a nyitónapon hömpölygött végig a társulattal az Andrássy úton. Az igazgató kiemelte: szándékuk szerint két év múlva folytatódik az Abstract Bábfesztivál.

A társulat évek óta kitartóan dolgozik azon, hogy a színvonalas gyerekelőadások mellett felnőtteknek szóló repertoárt is létrehozzon. Az idei évad végére kijelenthetjük, hogy ennek a munkának az eredményeként kialakult a felnőtt törzsközönségünk is – mondta az igazgató.

A színház a tavalyi évnél is sikeresebb időszakot zárt: 355 előadást játszott a társulat a 2022/2023-as évadban 99 százalékos látogatottsággal, ami több mint 83 ezer nézőt jelent.

Ellinger Edina bejelentette: öt új bemutatóval készül a Budapest Bábszínház a következő évadra. Nyár végén kezdődnek a Péntek úr csodálatos barátai című előadás próbái. Znajkay Zsófia óvodásoknak szóló meséjében Péntek úr és barátai egy varázslatos világba repítik el a nézőket, ahol megelevenednek az álmok, és megszelídíthetők a félelmek. Az előadás sok humorral és zenével szól az egymásra figyelés, az empátia és a képzelőerő fontosságáról. A hazánkban kevésbé használt muppet bábtechnika is megújul Varsányi Péter rendezésében, akinek nem titkolt célja játékosan edukálni a 3 éven felüli gyerekeket.

Znajkay Zsófiával készült portréinterjúnk itt olvasható.

Az évad második premierje a Kísérleti Stúdió nyertes pályaműve, a Nem felünk a sötétben című előadás lesz, amelyet a társulat bábszínésze, Podlovics Laura rendez. A 14 éven felülieknek szóló produkció főhőse a tinédzser Aida, aki olykor különös dolgokon gondolkodik: milyen lenne filmrendezőnek lenni, szellemet idézni, szerelmesnek lenni, de a halál gondolata is foglalkoztatja. Az ő hullámzó világát követi végig ez a történet, amely az Ország Lili Stúdióban valósul meg októberben. A produkcióban két egyetemi hallgató is lehetőséget kap: Kondákor Ajsa Panka koreográfusként, Erdős Lili pedig a főszerepben lesz látható. A zenét Kun Bálint, a Carson Coma billentyűse szerzi.

2024-ben kerül színpadra szintén az Ország Lili Stúdióban a Krabat a Fekete Malomban című, 12 éven felülieknek szóló előadás Hegymegi Máté rendezésében. Az előadás alapjául szolgáló regény Otfried Preußler, az egyik legismertebb német ifjúsági író műve. A történet szerint Krabat, a fiatal fiú felvételt nyer a titokzatos Fekete Malomba, ahol a legények a molnármesterségen túl a mágia világával is megismerkednek. Krabat hamarosan rájön, hogy tanítójuk, a Mester nem az, akinek mondja magát, és elhatározza, hogy társaival együtt utánajár a Malom sötét titkának.

Bár Hamupipőke történetét mindenki ismeri, a Budapest Bábszínház legújabb változatát még nem. A Hamupipőke-sztorit Gimesi Dóra, a teátrum irodalmi vezetője jegyzi, kisiskolás kortól ajánlott, és Kuthy Ágnes viszi színpadra. A hősnő csodás átváltozása és felemelkedése igazi reményt adó mese, amely ezúttal a kosztümös filmekből jól ismert korban, a 19. században játszódik majd. A Michael Gábor tervezte látványvilág központi elemei a gyönyörű jelmezek és a valódi csodákat a színpadra varázsoló árnyjáték.

A nagysikerű Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatja be a Budapest Bábszínház jövő tavasszal. Az egyszemélyes előadás A szomjas troll című kötet három verses meséjét fűzi össze. Rendezője és zeneszerzője Cseri Hanna lesz, aki nemrég zenei vezetőként csatlakozott a társulathoz. (Vele itt beszélgettünk.) A 6 éven felülieknek szóló, élőzenés produkció az Ország Lili Stúdióban kerül színre.

A társulati ülésen Ellinger Edina elmondta: a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatódik az Éjszaka a Bábszínházban, ám ezúttal felnőtteknek is készül program a Dekameron 2023-hoz.

Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat, így az év színészének járó Havas–B. Kiss-díjat Spiegl Annának, a Kovács József-díjat az év műszaki dolgozójának, Orosz Péternének adta át Ellinger Edina. A Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Salgó András festőműhely-tárvezetőnek ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma lett.

További információk itt.

Fotók: Hámori Zsófia