Régen gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele
Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.
„A bornál mindig az első pohárral koccintunk. A magyar ember a pálinkával minden pohárnál koccint” – magyarázza Kovács Gyula gyümölcsész a két ital fogyasztásában megmutatkozó, ám pusztán a koccintáson jóval túlmutató különbséget. Hogy minden pohár pálinkát ezzel az apró gesztussal a mai napig szimbolikusan megünneplünk, nem véletlen: őseink tisztító hatásúnak tartották, gyógyszerként itták. És mint minden gyógyszerrel kapcsolatban, úgy a pálinka fogyasztásában is a mértékletesség volt a kulcsszó.
A Petőfi Akadémia epizódjából az is kiderül, miért nem készít a magyar ember gabonából alkoholos italt és hogy miért nincs szükség edényekre és élesztőgombára a pálinka elkészítéséhez. A Petőfi Akadémia további epizódjai ide kattintva érhetők el.