Temesvár a kontinentális Európában elsőként, már 1884-ben bevezette az elektromos közvilágítást, erre reflektálva választották a címben szereplő mondatot az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat szlogenjévé. Aki még nem járt ott, idén ne hagyja ki! Mutatjuk, miért.

A Bánság fővárosa a megtisztelő címet elsősorban a város történelméből is adódó multikulturális sokszínűségének köszönheti. A mindig is többnemzetiségű településen a békés együttélésnek, az elfogadásnak, egymás tiszteletének évszázados hagyományai vannak. Még 2015-ben, a kulturális főváros program odaítélésről döntő bizottság tagjait egyszerre fogadta a római katolikus püspök, az ortodox metropolita és a szerb egyház vikáriusa. Az egyházak vezetői közötti szoros együttműködés és párbeszéd is döntő szerepet játszott a cím odaítélésében.


64ccb408f8c356b22d237162.jpg
Kiállítások a Dóm téren. A szerző felvétele

Az eredetileg 2021-ben tervezett projektet a világjárvány miatt két év késéssel szervezte meg a város, amely közel ezer rendezvénnyel, épületfelújításokkal, új kulturális terek kialakításával, a város nevezetes épületei előtt álló kétnyelvű ismertető táblák felállításával várta és várja az érdeklődőket.


64ccb358d89b8f5db270937f.jpg
Régi villamoskocsi a Dóm téren. A szerző felvétele

Temesvár jelentős terein: a Dóm téren, a Győzelem téren, a Szabadság téren és a gyárvárosi Kossuth téren is régi temesvári villamoskocsikat állítottak fel. A központi tereket pop-up kiállítások övezik, a tömegközlekedés történetén túl Temesvár századfordulós életéből is készíttek összeállításokat: a Dóm téren a temesvári német kisebbség egykori mindennapjait ismerhetjük meg, míg a gyárvárosi Kossuth téren alkalmai futballpálya fogadja a látogatókat. 1936 óta évente rendezik meg a gyárvárosi nős és nőtlen férfiak futballmeccsét, nem volt ez másképp ebben az évben sem.


64ccb612f8c356b22d23718b.jpg
Ideiglenes futballpálya a gyárvárosi Kossuth téren. Forrás: Temesvár 2023 EKF

A Győzelem téren, ahol 1989-ben a Ceauşescu-rezsim elleni forradalom szikrái fellobbantak, most a barcelonai MAIO Architects által tervezett függőleges, kivilágított kert fogadja a járókelőket.


64ccb7dd75047002a3396652.jpg
Függőleges kert a Győzelem téren. Fotó: Temesvár 2023 EKF / Cornel Putan

Új kulturális intézmények nyitották meg kapujukat szerte a városban. Egy belvárosi régi kaszárnyaépület is kiállítótérré változott: After sculptureA szobrászat után címmel egymást követő tárlatok során a szobrászat új útjait, a művészeti ág megújulásának lehetőségeit kívánják bemutatni.


64ccb96bd89b8f5db2709393.jpg
Régi kaszárnya – új kiállítótér. A szerző felvétele

Nem véletlenül került a szobrászat a középpontba: Románia talán legismertebb képzőművésze Constantin Brâncuşi maga is e művészeti ág neves alkotója volt. Az EKF programsorozat egyik legkiemelkedőbb rendezvénye éppen Brâncuşi szeptember 30-án nyíló kiállítása lesz. A régi kaszárnya udvarára pedig színpad települt: a tárlatok után esti koncertekkel várják az érdeklődőket.


64ccba3fc1ebf3bd457a412c.jpg
Óriás marionett bábelőadás a Szabadság téren. A szerző felvétele
Az Európa Kulturális Fővárosa címet idén Veszprém és a görög Elefszína mellett viselő Temesvárról és programjairól korábban az alábbi cikkekben számoltunk be:
Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa – A magyar közösség útja a fesztiválsorozatig
Februárban startol a Temesvár 2023 Európa Kulturális Fővárosa program
Európaiságunk tesztje – A temesvári színházi fesztivál nyitó előadásáról
A találkozások fesztiválja – Ilyen volt a temesvári Mafeszt
A kísérletezés privilégiuma – Beszélgetés Balázs Attilával, a temesvári színház igazgatójával
A modern Temesvár megteremtője – Székely László emlékezete

Nyitókép: Kozma Attila / Shutterstock