Az 58. Karlovy Vary-i Filmfesztivál öttagú zsűrijében a magyar rendező mellett ott lesz Geoffrey Rush ausztrál színész és Sjón izlandi író-forgatókönyvíró is. A versenyprogram magyar vonatkozása egy cseh-szlovák koprodukciós film, amelynek főszereplője Borbély Alexandra.

DMARC20230925008_16.jpg
Reisz Gábor. Fotó: Marjai János / MTI

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált 1946-ban alapították, a szintén fürdőváros Mariánské Lázněból 1950-ben költözött mai helyszínére. A világ egyik legrégebbi, Európa egyik legfontosabb filmes seregszemléje, Közép-Európa egyetlen A kategóriás nemzetközi filmfesztiválja, amelyen évente mintegy 200 filmet mutatnak be. Fődíja a Kristály Glóbusz, amelyet 2016-ban Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál, 2013-ban pedig Szász János rendezése, A nagy füzet kapott. 2008-ban a rövid dokumentumfilmek versenyében szintén megkapta a Kristály Glóbuszt a Letűnt világ

Az utóbbi évek magyar sikereihez tartozik Kovács István fiatal rendezők versenyében elnyert díja az Ostromért, Hajdu Szabolcs színészi díja az Ernelláék Farkaséknál-ért, a Szerdai gyerek East of the West és FEDEORA-díja, Pálfi György elismerése a Szabadesés rendezőjeként, valamint a film Europa Cinemas Label díja és a zsűritől kapott különdíja. 

A fesztivált idén június 28. és július 6. között rendezik. Reisz Gábor mellett a zsűri tagja lesz Christine Vachon amerikai producer, aki mintegy 100 filmben dolgozott, köztük A fiúk nem sírnak, a May December és az Előző életek című mozikban, Geoffrey Rush Oscar-, BAFTA-, SAG-, Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas ausztrál színész, aki két évvel ezelőtt a világ filmművészetéhez való kiemelkedő művészi hozzájárulásért megkapta a Kristály Glóbuszt, Eliška Křenková cseh színésznő, valamint az izlandi író-forgatókönyvíró, a Táncos a sötétben című film I've Seen It All című daláért Oscar-díjra jelölt Sjón.

Reisz Gábor debütáló filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan 2014-ben szerepelt a Karlovy Vary-i versenyprogramban. A rendező harmadik alkotása, a Magyarázat mindenre tavaly szeptemberben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról hozta el az Orizzonti kategóriában a legjobb filmnek járó díjat, egy hónappal később Chicagóban a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó Arany és a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is megkapta. A filmről szóló kritikánk itt olvasható.

Borbély Alexandra az Iveta Grófová rendezte szlovák-cseh koprodukció, a Peter Krištúfek Emma és a halálfejes lepke című novellájából készült versenyfilm főszerepében látható a 12 alkotást felvonultató versenyszekcióban. A filmben gyártóként részt vett a magyar Campfilm is. Mint azt korábban írtuk a filmről, a gárdista „Szlovákia a szlovákoké!” szlogen az 1940-es években legfőképpen ahhoz vezetett, hogy kiűzték a cseh polgártársakat, majd következett a zsidók kitelepítése. Ebben a viharos időszakban játszódik a fiatal magyar özvegy, Marika története, aki egy zsidó kisfiút bújtat a második világháború alatt. Egy pozsonyi szabó fiát, akinél Marika korábban dolgozott. A kisebbségek és a szlovákok között növekszik a kölcsönös ellenszenv, erősödik a nacionalizmus. A háború véget ér, de a gyűlölet nem apad. A magyarokat kényszermunkára deportálják a környező településekről a cseh területekre. Borbély Alexandra mellett a filmben játszik Milan Ondrík, az osztrák Florentin Groll és Alexander E. Fennon, valamint Ujlaki Dénes, Monori Lili, Derzsi János, Molnár Piroska is.