fbpx

Retrospektív filmvetítések Kabay Barna 75. születésnapja alkalmából

Kabay Barna filmrendező 75. születésnapja alkalmából retrospektív programsorozat indul Budapesten, amely Erdélyben, a Felvidéken és több magyar városban napi vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és könyvbemutatókkal folytatódik és tart egészen októberig.

Kabay Barna Balázs Béla-díjjal, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar-díjra jelölt filmíró, rendező, producer, érdemes művész augusztus 15-én ünnepli 75. születésnapját. Ez alkalomból retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Budapest Cinema MOM-ban és a szovátai Filmrengeteg Fesztiválon a Nemzeti Kulturális Alap és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával.

Kabay Barna filmjeiben napjaink legaktuálisabb problémáiról szól: testvérháborúkról, népirtásról, terrorizmusról, üldözöttekről, migrációról és emigrációról.

A nyolcvanas, kilencvenes években Gyöngyössy Imrével és állandó alkotótársával, Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket az emberi jogaiktól megfosztottakról, a Gulág, Kazahsztán és Szibéria munkatáborainak rabjairól.

A Filmrengeteg Fesztiválon a Mini retrospektív keretében július 27-én a Petényi Katalin és Kabay Barna rendezte Szigorúan ellenőrzött életek II. című filmet, július 28-án pedig A feltaláló című filmet vetítik, amelynek producere és forgatókönyvírója Kabay Barna.

A Kabay75 Retrospektív programsorozaton október 5. és 11. között a Budapest Cinema MOM-ban Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje, a Pannonhalmi szamizdat (2023) ősbemutatója mellett látható az In memoriam Gyöngyössy Imre (1996), A közvetítő (2005), a Hitvallók és ügynökök (2008–2009), a Szigorúan ellenőrzött életek (2011–2012), a Fedőneve „Bíboros”, a Szép magyar ének és a Gyöngyössy Imre Stigma című kötete alapján készült versfilm. A dokumentumfilmek mellett a Jób lázadása (1982), a Száműzöttek (1991), a Cseppben az élet (2019) és A feltaláló (2021) című játékfilmeket is vetítik.

Nyitókép: Kabay Barna rendező-producer és Petényi Katalin író-rendező a Kulák volt az apám című dokumentumfilm ősbemutatója alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésen az Arany János Kulturális Központ színháztermében Nagykőrösön 2014. június 27-én. Fotó: Bugány János / MTI

A rovat további cikkei