Egy egyszeri emlékezés a szabadságharcosok előtt egy történelmi helyszínen ? október 24-én a Világ Legszebb Kávéházában! A New York Palota egykor szerkesztőségeknek, irodalmi lapoknak adott otthont, így folyamatos alkotómunka folyt a falak között ? és az épület tele volt írókkal, költőkkel. Juhász Ferenc is itt dolgozott, aki 1954-ben írta A tékozló ország című eposzát, mely nélkül, sokan állítják, nem lett volna 1956-os forradalom. ?A New York előtt már szögezik a fákra a gépelt papírlapokat a követelésekkel.? A New York Palotában, az irodalom és a szerkesztőségek otthonában Juhász Ferenc, Nagy László, Vas István, Szántó Piroska együtt eszméltek a forradalom kezdetére és indultak a tömeggel.

Költők, művészek és az utca emberei ? szabadságra vágyó fiatalok indultak el, és váltak hősökké a felkelésben. Kiket ragadott magával a forradalom lendülete? Aznap, 1956. október 23-án sokan nem sejthették még a reggeli órákban, hogy napnyugtára ? kockára téve életüket ? akár még fegyvert is fogva kelnek fel az önkény és az elnyomás ellen. Ennek emlékére október 24-én egyszeri alkalommal csak a New York Művész Páholyban Illyés Gyula, Szántó Piroska, egy ismeretlen 14 éves fiatal naplója és más, a forradalomhoz kapcsolódó szövegek hangzanak el.

 

Két kultikus színész, egy női hang: Ónódi Eszter színművész és egy férfi hang: Fekete Ernő színművész elmesélésében elevenednek meg ? többek között ? a New York Palotánál történtek. Egyszeri alkalommal kiállítanak egy különlegességet: Ferenczy Béni 1956-ban készített képét is.

 

A New York Művész Páholy október 24-i estjére a belépőjegy 1800 forintos áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, egy pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

 

A New York Művész Páholy szervezője a Világ Legszebb Kávéháza mellett a CempX Média Csoport, az események háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

 

Kezdés: 19.00 óra

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.