Egész gyűjteményének digitalizálását tervezi a londoni British Museum, válaszul a múzeumban történt lopásokra, melyekre idén nyáron derült fény. A projekt során több millió tételt kellene virtuális leltárba venni.

Augusztusban derült ki, hogy mintegy kétezer műtárgyat loptak el vagy tűnt el a British Museumból. A világ egyik leglátogatottabb múzeumában azóta lezajlott belső vizsgálat az intézmény működésének hiányosságaira világított rá, és ez igazgatójának távozásához vezetett.

„Lépéseket tettünk a biztonság megerősítésére, és most már bizonyosak vagyunk abban, hogy ilyen jellegű lopás nem fordulhat elő ismét” – hangsúlyozta Mark Jones, a múzeum ügyvezető igazgatója. Jones hozzáfűzte: meggyőződése, hogy a gyűjtemény biztonságát nem csupán a megerősített biztonsági rendszer garantálhatja, hanem az, ha nagyobb hozzáférést nyújtanak a gyűjteményhez.

George Osborne, a múzeum kuratóriumi elnöke a közelmúltban válaszolt azokra a kérdésekre a brit parlament kulturális, média- és sportbizottsága előtt, hogy hogyan történtek a lopások, és milyen intézkedéseket tettek arra, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő.

A lopások ügyében a londoni Metropolitan rendőrség is nyomozást indított, a múzeum pedig elbocsátotta egyik alkalmazottját is. Az eltűnt tárgyak, leletek egy részét már augusztus végéig sikerült visszaszereznie az intézménynek. A biztonsági fejlesztéseket előirányzó javaslat ötéves digitalizációs projektje mintegy 2,4 millió feltölthető vagy frissítendő rekordot tartalmazna. A múzeum honlapja szerint az intézmény gyűjteményében legkevesebb nyolcmillió tárgy szerepel.

A képen a British Museum ókori Egyiptomot bemutató részlege III. Amenhotep fáraó szobrával. Fotó: Shutterstock / Takashi Images