Hegedűs Bori énekes és Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, dalszerző duója 2020 óta ismert a hazai zenei szférában, idén a Sanctum országjárás keretében számos településre látogatnak zenés irodalmi programjukkal. Az alkotópáros az idei húsvétra jelenteti meg Nélküled megyek című dalukat, ami élőben Ságváron egy rendhagyó irodalomórán debütált. A dalról és munkájukról mesélnek. Interjú és klippremier.

hegedustempli.jpg
Hegedűs Bori és Tempfli Erik

Húsvét van, az új dal az ünnepre időzítve jön ki. Milyen gondolatok fűzik a dalt az emberi és szakrális térhez? A Nélküled megyek – akár egy Pilinszky-vers mindkét szempontból értelmezhető.

Hegedűs Bori: Az utóbbi időszakom legmeghatározóbb mozgatórugója az istenkeresés. A szakralitás. Próbálok figyelni arra, hogy a zaj ne vigye el a figyelmemet arról, hogy észrevegyem a kisebb-nagyobb csodákat, a jeleket, hogy rájöjjek, mi dolgom van az emberekkel, akiket utamba ejt a „sors”. Keresem a csöndemet, hogy meghallgassam szépen, lassan, ki lakik bennem. Ez egy hosszú út, de ennek a dalnak a megírása nekem egy első lépés efelé. A Nélküled megyek igazából csak egy mantra magamnak, de mégis tágabban értelmezhető, hisz a refrén vége: „ezt mondom, és mégsem így teszek”. 

Minek a dala a Nélküled megyek?

Hegedűs Bori: Találkozások, tapasztalás dala. Annak az utazásnak a lenyomata, hogy emberek hogyan formálnak engem, és hogyan formálom én őket. Hogyan hat rám valaki, és mennyit ad vagy vesz el belőlem, mennyire térít le a nekem megírt útról, vagy mennyire mutatja meg azt. Igen, az útkeresés és úton elindulás dala. Szól a változásról is – arról is vallunk benne, milyen magad mögött hagyni valami megfoghatatlant, amiben eddig hittél, de magadat megcáfolva vagy felülmúlva lerakod mindezt, és megpróbálod elfogadni a változást. 

2020-ban indult alkotói kapcsolatotok, tavaly már albumotok jelent meg 10 és fél címmel – miként, miből merítetek ihletet, és hogy születnek a dalok?

Hegedűs Bori: Csakis élményekből inspirálódva. Erikkel nem tudunk olyanról írni, ami minket nem érint. A legfontosabb volt először a szerelem. Ez állandó az életben. Formálódik, de állandó. A szerelem, az ámulat, a mámor miatt kezdhet el valaki írni, alkotni. Ezután azt hiszem, feladat, hogy ne e köré épüljön minden, hiszen nehéz nem a szerelemről írni... Ezért megpróbáljuk megkeresni, észrevenni a hasonlóan erős érzéseket, amik felérnek ehhez.

Felületes, hétköznapi, megfogható, materiális, „sanctum”-mentes dolgokról időpocsékolásnak érzem az írást. Megfogni a megfoghatatlant, szerintem a zene erre hivatott.

Bori, nálad az irodalom sok esetben a megszólalásod forrása, 2022-től a QJÚB formáció Csoóri-, majd Pilinszky-előadásában, míg ugyanebben az évben a Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes100 irodalmi koncertszínházban is elkezdtél dolgozni. Azóta Nagy László és Szécsi Margit műveit is énekeled. Mit jelent a költészet a te zenei utadon?

Hegedűs Bori: Gimis koromban kezdett el igazán érdekelni az irodalom, annak is inkább az emberi oldala. Adott egy szerző, egy vers – miért írta, kinek írta, mi történt vele akkor, ami arra késztette, hogy pont ezt írja, kit szeretett, kit bántott? Folyton ezeket kutattam. Mindig volt erős miértje a leírt szónak. Felelősség dalszerzőként az, hogy mit írsz le. Hogy átgondoltad-e. Sajnos ma már egyre kevésbé, de missziónak érzem, hogy újra helyreálljon a világ rendje. (És azokkal szeretek dolgozni, akiknek ez szintén cél.) Ezeknek a költőknek szent volt a szó, a gondolat, a fejlődés, a keresés. Ez az, amit a költészetből próbálok megtanulni, elhozni. Nagyon hosszú út, de van még időm.

Erik, mennyire más irodalmi művekkel dolgozni és ahhoz alakítani a zenét, mint a zenére formálni akár saját szöveget?

Tempfli Erik: A saját dal belőlünk szakad ki, ahogy Bori említi. A mi érzéseink, gondolataink, életünk tapasztalása. Meglévő irodalmi művekkel dolgozni – egészen más. Sok esetben azért nehezebb, mert nem tudjuk őket, a tisztelt és szeretett költőket, mint például Nemes Nagy Ágnest felhívni, áthívni, hogy megkérdezzük: „Ágnes, nézd, picit változtatnék a vers formáján, hogy énekelhetőbb legyen. Benne vagy? Szerinted passzol a zene hangulata a szövegedhez?” A munka során nekünk kell érezni a sokrétű egyensúlyt, amely abszolút tiszteletre méltó feladat és kihívás. Egy biztos: mindkettő mi vagyunk, ez az életünk.

Zene: Tempfli Erik; szöveg: Hegedűs Bori; ének: Hegedűs Bori; zongora, billentyűs hangszerek: Tempfli Erik; ütőhangszerek: Födő Sándor; hangmérnök, producer: Kontor Tamás. A hangfelvétel a Tom-Tom Stúdióban készült. Kiadja a Tom-Tom Records. Videóklip: Hegedűs Bori, Hegedűs Zsófia.

Hegedűs Borival és Tempfli Erikkel az alábbi helyszíneken találkozhatnak legközelebb az országjárás keretében:

Április 19. Göd, Sanctum (Tempfli Erik)
Április 24. Tahitótfalu, Sanctum (Tempfli Erik)
Május 7.  Gyöngyössolymos, Sanctum (Hegedűs Bori, Tempfli Erik)
Május 13. Tordas, Rendhagyó irodalomóra
Május 29. Biatorbágy, Nem akarok
Június 3. Pilismarót, Nem akarok 
Június 7. Tata, Nem akarok 
Június 10. Csurgó, Nem akarok 
Június 10. Perbál, Nem akarok 
Június 18. Abony, Nem akarok 
Június 21. Kárász, Rendhagyó irodalomóra

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.