Ugyan a Filmio a magyar filmek aranybányája, meglepően sok, a közelmúltban bemutatott hazai gyártású film érhető el a két legnagyobb és legnépszerűbb streaming-szolgáltató oldalán is. Ezekből válogattunk.

Netflix

A játszma

A vizsga után több mint tíz évvel tértek vissza kémeink, hogy tovább konspiráljanak egymás ellen. Az 1963-ban játszódó történetben úgy tűnik, hogy az állambiztonsági tisztnek, Jung Andrásnak boldog élete van szép feleségével. Előléptetését is csak egyetlen dolog hátráltatja: egy versengő kolléga, Kulcsár. De aztán felbukkan a múltból a legendás kém, Markó Pál, és minden drámai fordulatot vesz. A filmről – amelyben először láthatjuk a súlyos sztrókja után felépülőben lévő Kulka Jánost – szóló kritikánk itt olvasható.

Katinka

2020-tól forgatták a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilmet, amely a tokiói olimpiára való felkészülés mellett az ottani szereplését és az utána következő időszakot is bemutatja. A filmből megismerhetjük a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok Iron Lady gyerekkorát, felnőtté válását, sportkarrierjének hullámvölgyeit és hegyeit, de magánéletének egyes részleteit is. A filmet mi is megnéztük, és itt írtunk róla.

Nyugati nyaralás

Az elmúlt év egyik legnagyobb magyar filmsikere erősen a nosztalgiafaktorra épít. A ’80-as évek balatoni nyaralásait felelevenítő krimi-vígjátékban Maurer Gyuri, az ügyeskedő autószerelő családjával a Riviéra helyett a magyar tengerhez kénytelen utazni, hogy aztán a kölcsönvett nyugati autóval mit sem sejtve egy kémtörténetbe hajtsanak bele. A Maurert játszó Mészáros Mátéval és a film rendezőjével, Lévai Balázzsal készített interjúnk itt érhető el.

Szia, életem!

Keserű Barna, a nomen est omen morcos, ihlethiányos író nyakába kapja addig még soha nem látott hatéves fiát, hogy tíz napig vigyázzon rá. Pont akkor, amikor ügynöke szerződésbontással fenyegeti. A kényszerű együttlét kezdeti nehézségei után – vígjátékhoz méltóan – egyre közelebb kerül egymáshoz apa és fia, a folyamatot humoros dialógusok, furcsa mellékszereplők, csetlés-botlás kíséri. A film erősségeit kiemelő, de gyengeségeit sem elhallgató filmkritikánk itt olvasható.

Blokád

A két idősíkon játszódó film a rendszerváltás utáni első komolyabb, a háromnapos taxisblokád nyomán kialakuló politikai krízisről szól. A drasztikus benzináremelés nyomán a taxisok először a fővárost, majd az egész országot blokád alá vonják. Az ellenzék, meglátva az eseményekben a lehetőséget, a tüntetők mellé áll. A történet fókuszában Antall József személye áll, aki már ’56-ban, fiatal tanárként, majd később beteg miniszterelnökként is a demokráciáért harcol. A film rendezőjével, Tősér Ádámmal készített interjúnk itt olvasható.

HBO Max

Larry

A fiatal borsodi juhpásztor, Ádám többre lenne hivatott, súlyos dadogása miatt viszont szinte alig beszél – csak teszi a dolgát, miközben magában keserű rapszövegeket mormol. Egykor erőszakos, mára megtért és absztinens apja mellől a kitörést egy zenei tehetségkutató jelentené, de ahhoz közönség előtt is elő kellene adnia számát. Váratlan segítség érkezik az életébe, de a happy end még így sem garantált. A filmről szóló kritikánk itt érhető el.

Korai menyegző

A kaposvári Csiky Gergely Színház előadása alapján készített Korai menyegző című film egy régi magyar – Erdélyben és Kelet-Magyarország egyes régióiban még ma is élő – szokást elevenít fel: ha egy lány hajadonként távozik az élők sorából, temetése előtt férjhez adják, nem máshoz, mint a Halálhoz. A menyegző ugyanúgy zajlik, mint egy hagyományos esküvő, vannak vendégek, ünneplés. A többszörösen díjazott alkotás történetének megalkotásához Berecz András népmese- és folklórkutató gyűjteményéből is merítettek.

Zanox – Kockázatok és mellékhatások

A 18 éves Misi érettségi előtt áll, már régóta szerelmes Jankába, de gátlásossága miatt nem mer közeledni hozzá. Nem csoda, hogy időnként pánikrohamok gyötrik. A Zanox nevű kísérleti gyógyszer adhat megoldást problémáira, csakhogy nem várt mellékhatás lép fel: egy bizonyos pálinkával fogyasztva a pirula visszaröpteti az időben. Így Misi újra és újra az érettségije napján találja magát, ami esélyt ad neki arra, hogy újraírja történetét. A romantikus komédiát, bűnügyi filmet és sci-fi elemeket vegyítő alkotásról szóló kritikánk mellett a főszereplővel, Bálint Előddel készített interjúnk is olvasható oldalunkon.

Lélekpark

Egy tudatkieséses, meztelen férfi az állatkertben. Egy fiatal, ambiciózus nyomozónő. Egy dörzsölt, magányos, alkoholista, a fővárosból hazazsuppolt rendőr. Akár egy skandináv krimi beharangozója is kezdődhetne így, de a Lélekpark egy Nyíregyházán forgatott, a városi színház művészeivel készített misztikus thriller. Ahogy a kezdetben egymással is nehezen boldoguló nyomozópáros egyre mélyebbre ás a különös ügyben, egyre veszélyesebb vizekre eveznek, és egy titokzatos szekta is képbe kerül.

A döntés

Az előzőektől eltérően A döntés dokumentumfilm. A murakeresztúri papról, Polgár Róbertről szól, akinek cölibátusa ellenére felesége és három gyermeke is van. Családjáról elöljárói, gyülekezetének tagjai is tudtak, papi hivatásának feladásáról szóló döntését tehát nem egy „lebukás”, hanem legkisebb gyereke, családja miatt érzett, addigra már elviselhetetlenné váló lelkiismeret-furdalása okán hozza meg. Robi személyes története rajta túlmutatóan a papi nőtlenség létjogosultságát is megkérdőjelezi. A történet pozitív végkicsengése, hogy a kiugrott katolikus pap ma már Murakeresztúr polgármestereként szolgálja a közösséget.

A nyitóképen Thuróczy Szabolcs és Pásztor-Várady Mór