A kortárs drámák – akkor is, ha régmúlt időkből merítik témájukat – megírásuk időszakáról, azaz a mindenkori jelenről adnak látleletet. Olyan témákat dolgoznak fel, amelyek a nézőket is érintik, amelyekhez erős kapcsolódási pontokat találnak. Évados ajánlatunkban hat ősbemutató szerepel.

Bereményi Géza: Eldorádó

Szigligeti Színház, Szolnok

Monori, a jég hátán is élni tudó kereskedő, a Piac királya próbálja életben tartani családját, feleségét, lányát és egyetlen örökösét, az unokáját a magyar történelem legnehezebb korszakaiban. Monori törvényei, a piac törvényei: az élet igazsága. Bereményi Géza, az unoka családjának történetét filmesítette meg Az arany ára című filmben és írta kordokumentum erejű színdarabbá. Az előadásban a színház teljes társulata játszik. A produkció rendezője Sorin Militariu.

Bemutató: 2023. október 6.

Egressy Zoltán: A Cholnoky-kód

Pannon Várszínház, Veszprém

A darab autentikus és fiktív Cholnoky-szövegeken, valamint jeleneteken keresztül mutatja be Veszprém nevezetes szülötteinek, felmenőinek és ismerőseinek életét, viszonyaikat, miközben megelevenedik a város egykori élete is. A jelenetek, események izgalmasan fonódnak össze és folytatják egymást. A két író, Viktor és László szépirodalmi, valamint a földrajztudós Jenő szakmai feljegyzései harmonikusan simulnak a szövegfolyamba. Horváth Csaba rendező sajátos világa a fizikai színház eszközeivel, mikrorealista és elemelt módon mutatja be a három különleges karaktert, megpróbáltatásaikat, küzdelmeiket saját démonaikkal, de örömeiket, boldogságaikat is. Mindezt Egressy Zoltán humorral és fájdalommal átszőtt egyedi látásmódjának szűrőjén keresztül, Horváth Csaba rendezésében, a Forte Társulat közreműködésével.

Bemutató: 2023. szeptember 22.

Légrádi Gergely: Énis, teis

Weöres Sándor Színház, Szombathely


650c2288553ff4838f09c6c0.jpg
Az Énis, teis című darab olvasópróbája. Fotó: Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

Légrádi Gergely Énis, teis című darabja – Göttinger Pál rendezésében – mélylélektani szondaként mesél el egy rég elfeledett, de most felszínre bukkanó esetet, amibe van, aki óhatatlanul keveredik bele, van, aki szenzációként csap le rá, és vannak, akik kéretlenül segítenek, hogy aztán a történet hősévé, sőt kulcsává váljanak. Egy olyan történet tárul elénk, amelyet egyesek abúzusnak élnek meg, míg mások feledésre ítélt, szerencsétlen alkalomként gondolnak rá. De hol marad mindebből az áldozat, a bántalmazott nő, aki amint letenné a fájdalmát, mások feltépik a sebeit? Képes-e megvédeni magát, képes-e lépni? És miképpen reagál a bántalmazó és az ő családja, környezete? Hiszen a dolog kulcsánál mégiscsak fontosabb a dolog nyitja.

Bemutató: 2023. október 13.

Dávid Attila: Emma

Örkény Színház


650c01304021990170b7be7c.jpg
Dávid Attila az Emma olvasópróbáján. Fotó: Horváth Judit

Magyarországon minden második halállal végződő erőszakos bűncselekmény családon belül történik. A címszereplő, Emma személye több mint húsz, nőkkel készített mélyinterjúból állt össze. Olyan történetek ezek, amelyekbe általában nem avatódunk be, mert zárt ajtók mögött játszódnak, és a résztvevők nem akarnak, vagy nem tudnak beszélni róluk. Ezúttal, ha csak közvetve is, Emmán keresztül megnyílnak nekünk, és megmutatják sorsuk egy-egy rejtett, elhallgatott pillanatát. A monodráma író-rendezője Dávid Attila, előadója Kerekes Éva.

Bemutató: 2023. október 19.

Kerékgyártó István: Skorpió

Orlai Produkció, Belvárosi Színház

Kerékgyártó István új drámája tragikomédia: a Skorpió látlelet jelünkről és közelmúltunkról. 2000 és 2025 között játszódó családtörténet, egy nagyvállalkozó és fiai sorsa az a prizma, amely által megérthetjük a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságát, amelynek sötét oldala a legújabb kori Magyarországra is árnyékot vet. A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi a Belvárosi Színházban.

Bemutató: 2023. december 3.

Tarnóczi Jakab–Varga Zsófia: Extázis

Katona József Színház

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál; egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni. A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből.

Bemutató: 2023. december 16.

Borbély Szilárd: Nincstelenek

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

2023-ban lenne hatvanéves Debrecen valaha volt egyik legnagyobb írója és költője, Borbély Szilárd. A 2024-es év azonban nem a születéséről, hanem a tíz éve bekövetkezett haláláról szól. E kettős évfordulóra – mintegy emléket állítva – készít Botos Bálint a szerző első és egyetlen regényéből, a Nincstelenekből színpadi adaptációt. A regény atmoszférájához hűen Botos Bálint rendezése is egyszerre lesz reális és meseszerű, reménytelen és reményteljes, kegyetlen és érzékeny, és az alapműhöz hűen a színházban is elsősorban a szabadság hiányának és kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi. Egy olyan faluban, amely fél, de biztonságot is ad, amely emlékszik, de könnyen felejt.

Bemutató: 2024. január

Szálinger Balázs: Becsvölgye

Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg


650c0221dd1a6b346b7cfacf.jpg
Szálinger Balázs. Fotó: PKÜ / Onda Róbert

Becsvölgye: jellegzetes település a Göcsejben, Zalaegerszegtől délnyugatra, mellékutak kereszteződésében fekszik 7 kisebb, dombra épült településrész – szeg – alkotja. Szálinger Balázs krimit képzelt Becsvölgyére, ahogy Bödőcs Tibor összefoglalta: „az alföldi Bonnie és Clyde Göcsejben portyáz”. Az ősbemutató Pécsett volt, az idei évadban pedig Mihály Péter rendezésében a hazai közönség is megismerheti a történetet, amelyben idegenek jönnek, pihennének, aztán mégis munkába állnak. A középpontban egy régi adósság, keletre menekített luxusterepjáró, emberrablás, vesztegetés, mohóság, szerelem, barátság a zalai természet lágy ölén.

Bemutató: 2024. március 8.

Fábián Péter: Gazdálkodj okosan

Szegedi Nemzeti Színház

Az Eurostart elemzése szerint az elmúlt hét évben Magyarországon nőttek legnagyobb ütemben a lakásárak az egész EU területén. Ez a szomorú tény ihlette Fábián Péter korántsem szomorúnak szánt komédiáját, amelynek „műfaja” szerencsejáték egy részben. Ajánlója szerint: „Emőke és Tamás öt éve együtt vannak. Eddig szűk albérletekben húzták meg magukat, de túl a harmincon elérkezettnek látják az időt életük eddigi legnagyobb dobására: saját lakást akarnak vásárolni, ahol végre elkezdhetik a nagybetűs életet, szerencsétlenségükre azonban éppen a leghorrorisztikusabb lakásárakkal találják szembe magukat. Amikor már minden fészekrakó reményük elfogyna, az albérletük padlásán rábukkannak egy rejtélyes társasjátékra, amely különös varázserővel rendelkezik. Már csak egy kis szerencsére van szükségük, és övék lehet álmaik otthona. De mi van, ha nem jön az a hatos?”

Bemutató: 2024. március 8.

Schwajda György: Csoda

Vígszínház

Schwajda György komédiája, a Csoda egy teljesen groteszk helyzetből indul ki. Nagy Vencel nyomdai betűszedő egy napon elveszíti szeme világát, de miután betegállományban csak egy évig lehet, egy év után keresőképesnek nyilvánítják. Újra dolgozni jár, ám egy apró körülmény – tudniillik az, hogy vak – sok bosszúságot és nem kis kalamajkát okoz... Szívbemarkoló helyzetkomikumok, egymásért vállalt kölcsönös hazugságok és a közösségben megnyilvánuló emberség. Az előadást a Házi Színpadon láthatják az érdeklődők, a rendező Dino Benjamin.

Bemutató: 2024. március 22.

Nyitóképen Bereményi Géza, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, Balázs Béla-díjas filmrendező. Fotó: Cseke Csilla / MTI