Tizenöt deka lett, maradhat?
A magyar gulyáslevesről mesélő kiállítás után ismét egy hungarikummal foglalkozó tárlat nyílt meg az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Olasz örökség, magyar büszkeség – A magyar szalámigyártás olasz gyökerei címmel.
A szalámigyártás a mai napig a magyar élelmiszeripar egyik vezető ágazata, igazi eredetéről mégis keveset tudunk. Vajon honnan is ered ez az ízletes kenyérfeltét? A magyar nagyipari szalámigyártás kezdeteit és a korszakban alkalmazott gyártási technológiákat a magyar földre betelepülő olasz családoknak köszönhetjük. Ekkor fejlődött ki a helyi nyersanyagokon alapuló új iparág, a szalámigyártás, ami nemcsak az olasz (elsősorban friuli) szalámikészítők százainak, hanem magyar munkavállalóknak is elhelyezkedési lehetőséget adott. Ezzel párhuzamosan a magyar szalámi elfogadottá, sőt igencsak keresetté vált a vásárlók körében, melynek köszönhetően nemcsak a belső piacon, hanem világszerte ismert termékké vált.
A kiállítás középpontjában a debreceni Vidoni Szalámigyár áll, melyet egy szintén Friuliból érkezett család tagjai, a Vidoni fivérek alapítottak 1886-ban. De bemutatásra kerülnek más, friuli iparosok által alapított üzemek is, mint a budapesti Del Medico, a Dozzi, a szegedi Forgiarini és a debreceni Boschetti, illetve a legnagyobb nem friuli alapítású, de olaszokat is alkalmazó gyárak, mint a Pick és a Herz. Ezenfelül megjelenik a kiállításban a mai Magyarország egyik legjelentősebb cége, az olasz tulajdonú Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. is, mely szintén foglalkozik szalámigyártással.
A kiállítás szakirodalmi alapját dr. Blaskó Barbara Katalin Salamucci! című kiadványa adta, mely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megvásárolható. Kurátorok: dr. Blaskó Barbara Katalin, Hajabácsné dr. Dobos Dóra, Hegedüs Krisztián.
Fotók: Sorok Péter/Kultúra.hu