Évadzáró társulati üléssel zárult a 2023/24-es évad a Csokonai Nemzeti Színházban. Az ünnepi eseményen díjakat és elismeréseket is átadtak.

Varga Klári is Nívódíjat kapott
Varga Klári is Nívódíjat kapott

Idén négy nívódíjast ismert el a Nívódíj-bizottság: Kiss Gergely Máté Jászai-díjas színművészt, Tokai Andrea színművészt, aki egyben megkapta Borbély Szilárd Nincstelenek című előadásban nyújtott alakításáért az Országos Színházi Találkozó zsűrijétől a legjobb női szerep díját is. Nívódíjban részesült a Jászai-díjas Varga Klári és a tánctagozat tagja, Rut Nache López.

A Thália Nyakkendő Vándordíjat idén Vranyecz Artúr vehette át. A Neményi Lili-díjat Antoni Norbert, a Rubányi Vilmos-díjat Udvarhelyi Péter kapta. A Csanak József mecénásról elnevezett díjat a színház márciusban elhunyt operatitkára, Hunya Szilvia poszthumusz kapta meg. A Halász János országgyűlési képviselő alapította Ígéretes pályakezdő díját Komlódy Márk vehette át. A Láthatatlan segítő díjat Paluska Nóra gazdasági összekötő kapta. A Ráckevei Anna által 2018-ban alapított és hozzá az idén csatlakozó Tóth Attila műszaki vezető által gondozott Mesteremberek díját a társulat szavazatai alapján Baltás János kellékes vehette át. A Kardoss Géza Alapítvány különdíját pedig Kránitz Richárd kapta.

MAT_6737.jpg
Vranyecz Artúr a Thália Nyakkendő Vándordíjjal

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója külön elismeréssel jutalmazta az évad legjobbjának választott Dosztojevszkij: Ördögök című előadást. Elismerést adott át a María de Buenos Aires című tangóoperában nyújtott alakításáért Újhelyi Kingának, valamint az év kulturális együttműködőjének, a Lautitia kóruscsaládnak.

Pataki András, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke adta át a Kelemen László-díjat Hajdu Imelda színművésznek. Mátyássy Szabolcs igazgató nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötte Miske László Jászai-díjas színművészt, aki 32 éve tagja a társulatnak. 

A 2023/24-es évadban 15 bemutató volt a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen négy játszóhelyén, csaknem 88 ezren váltottak jegyet színházi eseményeinkre, a látogatottság 76 százalékos volt. A következő, 2024/25-ös évadban 15 új bemutató mellett 14 műsoron maradó előadással, vendégjátékokkal és fesztiválokkal várják a vendégeket.

Fotók: Máthé András / Csokonai Nemzeti Színház Debrecen