Visszavonta a Zeneakadémia rektori pozíciójára való jelentkezését Keller András – jelentette be Csák János október 12-én a Mandinernek adott interjújában. Mivel a további négy jelentkező pályázatát érvénytelennek ítélték, így az új kiírásig a rektorhelyettes veszi át az egyetem vezetését.

Csák János kulturális és innovációs miniszter nyilatkozott a Mandinernek a Zeneakadémia Keller András visszalépése miatt eredménytelenül zárult rektori pályázata ügyében, október 12-én. Az új pályázat kiírásáig az erre kijelölt rektorhelyettes veszi át az egyetem vezetését. A beérkezett öt pályázat közül négy nem felelt meg a kiírás feltételeinek, így érvénytelen lett. Noha mindenki lehetőséget kapott hiánypótlásra, nem éltek vele. Keller András pedig, noha övé volt az egyetlen érvényes, visszavonta a pályázatát, mert – mint megtudták tőle – méltatlan, szakmai és emberi méltóságát sértő támadások érték Csák elmondása alapján.

A miniszter szerint ennek az az oka, hogy az intézmény és vezetése még nem érett a megújulásra. Az interjúban kitért arra, hogy nem adta fel azt a tervét, hogy a Zeneakadémia olyan egyetem legyen, amely ott van a világ felső tíz-tizenöt százalékában, azaz a világ 120 zeneművészeti intézményét rangsoroló QS-listán az első 13–20-ban, szemben a jelenlegi 51. hellyel. Úgy véli, az intézménynek integráló szerepet kellene betöltenie. Ma sok helyen képeznek Magyarországon művészeket, holott szerinte zenetanárokat kellene képezni, és ennek élére a Zeneakadémiának kell állnia. Az elmondottak alapján ugyanis mindenki panaszkodik, hogy nincs elég zenetanár, aki felfedezné az új tehetségeket.

Csák szerint a kormányzat igyekszik a Zeneakadémiának mindent megadni: felújíttatta a Liszt Ferenc téri és a kecskeméti épületét is, és míg  2018-ban 3,8 milliárd forint volt az intézmény költségvetése, ez az összeg 2023-ban 4,3 milliárd forintra nőtt. Ám közben a hallgatói létszám csökkent, és külföldi diákok sem jelentkeznek elegen. Csák János terve, hogy a kancellár által levezényelt átadás-átvételi folyamat után tárgyalást kezdeményez a rektorhelyettessel, és meghallgatja, mik a tervei. Ő pedig elmondja a fenntartói elvárásait: azt, hogy a kormány szerint hova kell eljutnia az intézménynek.

A Zeneakadémia vezetésére kiírt pályázat körüli heves szakmai viták hónapok óta zajlanak. A július 3-án közzétett eredeti kiírást Csák János július 18-i bejelentése után visszavonták, mivel a zenei szakmai közeg nem értett egyet a pályázási keretszabályokkal. Azonban az új kiírás is a bírálatok kereszttüzébe került, miközben az eredeti pályázat érvénytelenítése is akadályba ütközött.

A rektori pozícióra végül öten adták be a jelentkezésüket: Győriványi György Sándor, Keller András, Kutnyánszky Csaba, Marosi László, Tóth Péter. Közülük négyen Csák János előbbi nyilatkozata szerint érvénytelenül pályáztak, Keller András visszalépésével nem maradt érvényes pályázat. A jelenlegi rektor megbízatása október 31-én jár le, a Zeneakadémia új vezetőjének november 1-jén kellett volna elfoglalnia a rektori széket.

Nyitóképen Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2022. április 5-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI