Matteo Mancuso, a 21. századi bluest és számos egyéb műfaj gitárjátékát megújító fiatal olasz virtuóz, Laura Cox, a gyönyörű francia rocker, a legendás együttes emlékét őrző Omega Testamentum, valamint kiváló határon inneni és túli magyar zenészek játszanak idén a 32. Paksi Gastroblues Fesztiválon.

gastroblues2.JPG
A Tornóczky All Access formáció a csütörtöki sajtótájékoztatón. Kép forrása: Gastroblues Fesztivál

Matteo Mancuso a blues jelene és jövője – közölte a Gastroblues Fesztivál idei programját bejelentő sajtótájékoztatón Benkő Zsolt, a blues  meghatározó magyarországi képviselője, aki ráadásul a fesztivál műsorvezetője is lesz. A kiváló magyar gitáros elmondta olasz kollégájáról,  hogy – ellentétben az ő korosztályával – nem füstös klubkoncertektől dolgozta fel magát nagy fesztiválokig, hanem a világhálón robbant be a zenei köztudatba. Benkő szerint a fiatal olasz mindent tud a pengetésről, ami naggyá tette a zseniális Paco de Lucía flamencóban gyökerező gitárstílusát, Al Di Meolával játszva pedig az derült ki, hogy a hangszer ma élő egyik legnagyobb mestere is csak kapkodja a fejét, amikor együtt zenélnek. Az itáliai virtuóz ugyanolyan otthonosan érzi magát a jazzben, mint a bluesban, illetve bármiben, ami gitáron előadható, a fesztivál másik idei sztárja, a francia Laura Cox viszont egyértelműen a rock műfajában tündököl.

Az európai csillagok mellett természetesen a hazai élvonal is megjelenik a július 1–7. között zajló zenei eseményeken. Az idei koncerthelyszínek az MVM ZRT. támogatásának köszönhetően az ASE Csarnokban és közvetlen környezetében lesznek. Itt lép fel az Omega Testamentum formáció is, melyet a legendás együttes dobosa, Debreczeni Ferenc hozott létre, hogy a zenekar rajongói továbbra is élőben hallhassák a felejthetetlen számokat.

A kiváló akusztikájú paksi kosárcsarnokban áll a közönség elé a Tornóczky All Access formáció is, melyet a remek gitáros, aki egyúttal a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese is, két éve alapított. Tornóczky Ferenc elmondta, hogy megállapodtak a Gastroblues Fesztivált alapító Gárdai Györggyel és fiával, az esemény szervezését évek óta irányító Gárdai Ádámmal, hogy jövőre az iskola diákjai is fellépési lehetőséghez jutnak a legrangosabb és legnagyobb múltú magyar bluesfesztiválon.

Az ötnapos zenei program izgalmas koncertjének ígérkezik a Mike Gotthard és Szebényi Dániel alkotta Blues MD produkciója. Szebényi Dánel elmondta, hogy idén Ganxsta Zolee ül a dobok mögé, és az Ivan & The Parazol énekese, Vitáris Iván is csatlakozik hozzájuk.

A klubkoncertek műsora is izgalmasnak ígérkezik. A csarnok éttermében közelről hallhatják a fesztiválozók többek között a Charlie Firpo Blues Band, a Rudán Joe Akusztik, a Loyal Apples’ Club vagy a Dos Diavolos produkcióját. 

A Kárpát-medencei fellépőket a délvidéki Fehér Nóra (Kormorán), Gordanov Blues Ghetto, a felvidéki Vadkerti Imre (Kormorán), a Pál Balázs Jenő Band, valamint az erdélyi és magyar zenészekből álló Brothers formáció képviselik.

Török Ádám korszakos zenekara, a Mini zenei emlékezetét a billentyűs Németh Károly vezetésével viszik tovább. Pakson is velük játszik a hegedűs Kézdy Luca. A régi barátok és zenésztársak közül hallhatjuk Závodi Jánost és Balogh „Szivacs” Jenőt Paróczai „Tacskó” Attila, Kosik Kristóf és Török Viktor mellett.

A fesztiválon koncertet ad Deák Bill Gyula, és Paksra mennek az Ismerős Arcok is.

A gasztrovonalat továbbra is a legkiválóbb magyar borászatok válogatottja képviseli, és idén is megtartják a zenészek részvételével lebonyolított hagyományos főzőversenyt. Ezek bevételeivel a kárpátaljai Visk település magyar óvodájának működését támogatják. Mint ezt Gárdai Ádám elmondta, a háború sújtotta kárpátaljai település számára évek óta sikerül több millió forintot összegyűjteni. A folyamatosan érkező anyagi és szellemi támogatást nem tudta elérzékenyülés nélkül megköszönni a sajtótájékoztatón részt vevő viski születésű fiatal hölgy, Lator Enikő.

Az eseményről idén sem hiányozhatott Paks egyetlen olimpiai bajnoka, Kovács Antal  világ- és olimpiai bajnok dzsúdózó sem. A hatdanos közgazdász doktor, civilben az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója számára a kezdetektől fogva szívügy a paksi bluesünnep. Nem kis részben ennek is köszönhető, hogy sikerült az ASE csarnokot fesztiválhelyszínné tenni. A sportember mindenesetre arra kért mindenkit, hogy óvatosan bulizzon, majd hozzátette, hogy ezt a fesztivál törzsvendégeitől kérni sem kell. Ha valakiben mégis túltengene az energia, szívesen segítenek a helyi dzsúdóteremben sportszerű körülmények között levezetni azt.