?Ebben az évben többször és méltán emlékezünk majd Csók Istvánra? ? mondta el beszédében Dr. Puskás Imre, kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár. ?Ha végigtekintünk ezen az életművön, akkor megállapíthatjuk, hogy nem tékozolta el azokat a lehetőségeket, amelyeket magával hozott.? Ki tudta aknázni a tehetségét és megalkotta mindazt, amit küldetésként kapott. Egy európai szintű életművet hagyott ránk, amelyre méltán lehetünk büszkék ? emlékezett meg Csók Istvánról.

Az államtitkár beszédében aláhúzta, hogy a művész a magyar festészet kiemelkedő korszakában élt, amelynek az egyik legelismertebb alkotója volt. Csók István tehetségét igyekezett az első pillanattól kezdve elmélyíteni, Budapesttől Münchenen át Párizsig nagyszerű elődöktől tanult, akik hatással voltak alkotásaira. Munkássága egységes arculatú, mégis különböző stílusjegyeket mutató korszakokból áll össze, a naturalizmus, az impresszionizmus és a posztimpresszionizmus is megnyilvánult művein. Még egészen idős korában is alkotott ? tette hozzá.

Dr. Puskás Imre reményeit fejezte ki, hogy az emlékév során az Ybl Bicentenárium tematikájához hasonlóan más magyar festmények és művészek is szóba kerülnek.

Palotainé Kali Gabriella így fogalmazott Csók Istvánról: ?Ő egy olyan ember volt, akiről azt hiszem, hogy 500 év múlva is megemlékezünk majd?. A születési helyén, Sáregresen és az itthon eltöltött évek akkora magyart neveltek belőle, hogy Münchenből, Párizsból is mindig hazavágyott ? emlékezett vissza.