fbpx

Egyedülálló aranykincsre bukkantak egy vasúti építkezésen

Egyedülálló, késő bronzkori aranykincsre bukkantak az alsó-ausztriai Ebreichsdorf városban, a lelet péntektől a bécsi Természettudományi Múzeum kiállításán látható.

Az osztrák vasúttársaság egy építkezésén fedezték fel véletlenül a páratlan kincset, amelyet régészek 2019-ben és 2020-ban hoztak felszínre. A Természettudományi Múzeum pénteki sajtótájékoztatóján mutatták be a restaurált tárgyakat.

A felfedezés nyomán Ebreichsdorfban a szakértők mintegy 70 ezer négyzetméter területet fésültek át, és egy késő bronzkori, nagyjából háromezer éves település maradványait tárták fel. Itt bukkantak rá egy öt részből álló aranyleletre, köztük egy Közép-Európában egyedülállónak számító aranyedényre.

A kincsek részét képezik továbbá ékszerekhez és ruhadarabokhoz használt arany szálak és huzalok is. Utóbbiak azért bírnak nagy jelentőséggel, mert Közép-Európában ilyen tárgyakra még nem bukkantak régészek. Karina Grömer, a bécsi természettudományi múzeum őstörténeti részlegének vezetője elmondta: az arany feltehetően a lelet helyétől 400 kilométerre eső Cseh-masszívumból származik, így egyben bizonyíték az őstörténeti kereskedelem létezésére is.

Fotó: NHM Wien, Alice Schumacher

A rovat további cikkei