Szikora János, a teátrum igazgatója az optimista jelzővel írta le a 2023/2024-es évadot.

Kovács Tamás és Ballér Bianka lettek az évad legjobbjai a Vörösmarty Színházban. Fotó: Burkus D. Egon
Kovács Tamás és Ballér Bianka. Fotó: Burkus D. Egon

Az évadzárón az igazgató elmondta, hogy 2020-ig évente 16 ezer bérletes nézőt fogadott be a színház, ez a szám a járványidőszak és az energiaválság után nagyon visszaesett. Az idei évadban azonban ismét elindult a növekedés: 339 előadáson 14 300 bérletvásárlót, összesen 72 ezer fizető nézőt számláltak, ami 94%-os látogatottságot jelent.

Az igazgató kiemelte a színház közösségformáló erejét mutató projekteket, köztük az Atlantisz Programot, amely közel 400 diákot vont be a színjátszásba, a Versünnepet, amelynek évről évre egyre nagyobb a népszerűsége, továbbá az idén 15. alkalommal megrendezett Újszövetség Maratont, és kiemelte a vendégjátékokat az Ördögkatlan Fesztiválon, Pécsett, Pápán, a 6színben és a Nemzeti Színházban.

Az évadzáró társulati ülésen átadták az évad díjait.

Az évad színészét a művészeti vezetés választja meg, idén Kovács Tamás kapta meg az elismerést, akit A király beszédeA kőszívű ember fiai és az Iphigenia Auliszban című előadásokban láthatott a közönség. Laudációjában Bagó Bertalan művészeti vezető kiemelte, hogy azzal az alázatos munkával, amit eddig is végzett a színművész, igazán fényes jövő áll előtte a szakmában.

A Vörösmarty-gyűrű díjat a színház egykori társulata hozta létre és az ARTeatrum Alapítvány tartja fenn. Minden évben a színészek titkos szavazásának eredéményeként egy férfi és egy nő veheti át a díjat a társulat művészei közül. A díjakat az alapítvány védnöke és alapítója, Révész László adta át Ballér Biankának és Kovács Tamásnak. Ballér Biankát idén öt bemutatóban (A kék hajú lány, Apacsok, Csongor és Tünde, A kőszívű ember fiai, Iphigenia Auliszban) láthatta a közönség. Laudációjában Horváth Csaba, a fizikai színházi tagozat vezetője kiemelte, hogy kivételes tehetségű, kiállású és humorú színészként ismerte meg Biankát, aki sosem elégszik meg azokkal a keretekkel, amiket rá szabnak, és mindig újat tud mutatni művészetével.

Az évad nem művészállományú dolgozója díjat titkos szavazással a színház dolgozói szavazzák meg. Idén Bakos János díszítő és Soltész Rita súgó kapta meg az elismerést.