Idén is rengeteg emlékezetes pillanatot éltünk át múzeumokban és galériákban. Ezek közül osztunk meg most tízet.

Lovas Ilona: Stációk // Műcsarnok, Budapest

Rögtön egy igazán meditatív kiállítással indult az év: olyannal, amelytől le lehetett lassulni, és el lehetett merengeni a létezésünkről, emberi mivoltunkról. Lovas Ilona életművét mutatták be három teremben retrospektív módon, világossá téve, hogy az istenkeresésről, a transzcendencia megtalálásáról szól. Az alkotás Lovas számára nem tárgyak létrehozását célozta, hanem azt, hogy megtalálja a helyét az univerzumban.
2022. december 9. – 2023. február 12.

Bak Imre: Helyzetek // Vaszary Galéria, Balatonfüred

Ez volt az utolsó kiállítás, amelynek létrehozásában az alkotó is közreműködött, a megnyitását már nem érhette meg. Az életmű utolsó két évtizedét tekintette át, a 2004-től született sorozatokból válogatott. Izgalmas volt látni, hogy mennyire következetesen építette az életművét. Utolsó sorozatát maga is lezárásnak tekintette. Kifehéredő kompozíciói az éteriségről és a fokozatos eltűnésről szólnak.
2023. január 22. – április 30.

Keserü Ilona: MIND // Q Contemporary, Budapest

65797b646f52dbb20b2b7ba7.jpg
Fotó: Kállai Márton

A kilencvenéves alkotó előtt tisztelgő tárlat az életmű mélységeibe ásott, és bemutatta a legjellemzőbb Keserü-motívumokat. Az emblematikus műtárgyakon túl számos olyat is megtekinthettünk, amit addig csak ritkán vagy még egyáltalán nem állítottak ki. A kiállítás világossá tette, hogy a keserüi életmű esetében nem fejlődési ívről vagy lineáris előrehaladásról van szó, hanem labirintusszerű bolyongásról: kérdései és motívumai újra és újra visszatérnek. Fény derült a nagy, befűződő hullámvonal, a gubanc és a labirintus eredetére is.
2023. március 30. – július 1.

Lantos Ferenc: Képletek és kalandozások // Magyar Képtár, Pécs

Ez a kiállítás megmutatta, hogy Lantos egyetlen festői irányzat iránt sem kötelezte el magát, pályája Keserüéhöz hasonlóan barangolás volt irányzatok, stílusok, technikák között. Ő maga így fogalmazott erről: „Munkásságom, mely meglehetősen sokrétű, nem épül korszakokra, vagyis a különböző képzőművészeti kihívások által provokált megoldási kísérletek, párhuzamos folyamatok eredménye.” Sokféle, színes és szagos műveket láthattunk, és Lantos rendszerelvű képalkotó módszerét éppúgy megismerhettük, mint az érzéki, retinális festőiséghez való vonzalmát.
2022. december 17. – 2023. május 31.

Csontváry 170 // Szépművészeti Múzeum, Budapest

Szenzációs kiállítás volt, amely megmutatta, hogy Csontváry a nagy nemzetközi nevekkel is felveszi a versenyt. A legnagyobb műveit egy térben lehetett megtekinteni, egészen közelről megtapasztalva hatásukat. Arra is rácsodálkozhattunk, hogy mennyire bravúrosan bánt a színekkel, a fény-árnyék hatásokkal, és mennyire autentikusan működtette vásznain a fenségest, a misztikumot, a transzcendenst.
2023. április 14. – július 16.

Gulácsy. Na’Conxypan hercege // Nemzeti Galéria, Budapest

657979392d0b4201675fa4fe.jpg
Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A kiállítás az alkotó különcségére irányította a figyelmet; olyan, álmodozó egyéniséget láttatott a festményein, aki túl volt a látható valóságon, művészete pedig egyetlen kategóriába sem szorítható be. Láttuk az önarcképeit, megismertük az itáliai tájhoz való vonzódását. Azt, hogy miként ábrázolta a szerelmet, vagy hogy mennyire erősen vonzódott Dante világához. Láttuk nőalakjainak finomságát, de démonikusságát is, és egy pillanatra beléphettünk képzeletbeli birodalmába, Na’Conxypanba.
2023. április 7. – augusztus 27.

Reigl Judit 100 // Műcsarnok, Budapest

65797a676f52dbb20b2b7b97.jpg
Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

Óriási táblák és ecsetkezelésükből, anyaghasználatukból adódóan érzéki festmények. Bár Reigl hangjának erejével korábban is tisztában voltunk, ezen a tárlaton egészen intenzív módon hatottak ránk a monumentális, grandiózus vásznak. Megéreztük, hogy a festészeti gesztus energiája hogyan áramlik, pulzál, és miként tölti fel a szemlélőit rezgésekkel. Az anyaggal való szoros kapcsolatból megszülető művei egyaránt közvetítik a föld erejét és a transzcendencia légiességét. Ez a kiállítás január 28-áig még megtekinthető.
2023. október 4. – 2024. január 28.

Esterházy Marcell & co.: Timelines // Modem, Debrecen

Esterházy Marcellé egyszerre volt életmű- és csoportos kiállítás. Időrendben követték egymást a családi relikviák és portrék, de érzelmi szempontok is érvényesültek, jelentésüket pedig Esterházy alkotótársainak és művészbarátainak munkái árnyalták. A komplex (mű)tárgyegyüttes a 20. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektált. A személyes múltfeldolgozás folyamatát és annak együttérző attitűdjét mutatta be.
2023. augusztus 26. – november 26.

Maurer Dóra: A struktúra tematizálása // Vaszary Galéria, Balatonfüred

A kiállítás a korai grafikákat, konceptuális fotókat és filmeket állítja középpontba, de néhány festmény is látható. A hangsúly az úgynevezett hommage művekre esik, a Vaszary-villa 12 kamaratermének bejárása során ezek köré rendezve tárul fel a művész több mint hat évtizedes alkotói tevékenységének technikai és mediális sokszínűsége. Még nem csúsztál le róla, januárig megtekinthető.
2023. szeptember 16. – 2024. január 7.

A gyűjtemény: Ladik Katalin // Ferenczy Múzeum, Szentendre

Az intézmény gyűjteményéből válogató kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, továbbá videómunkákkal mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait. Jó, hogy végre itthon is van Ladik-kiállítás, hiszen idén a müncheni Haus der Kunstban, majd Aachenben életmű-kiállítása nyílt. Szentendrén videó is látható róla, amelyen különféle performanszokat mutat be. A kiállított műveknek a nőiség is fontos motívuma, ami azért érdekes, mert Ladik a későbbi művein már androgün szerepben mutatkozott.
2023. október 22. – 2024. április 21.

A nyitóképen a Szépművészeti Múzeum Csontváry 170 című kiállítása. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu