fbpx

Három áldozat maradványaira bukkantak a régészek Pompejiben

A kulturális minisztérium közlése szerint a Vezúv Kr. u. 79-ben bekövetkezett kitörése újabb három áldozatának maradványai két nő és egy 3 és 4 év közötti gyermeké lehetnek, akik egy pékségben kerestek menedéket a kitöréstől, amely az ókori római kereskedelmi várost vulkáni hamuba temette.

A régészek két, mitológiai jelenetet ábrázoló freskókkal díszített falat is találtak – az egyikben Apollón sokarcú istenség, Zeusz és Létó fia, valamint első nagy szerelme, Daphné nimfa, a másikon pedig Poszeidón, a tengerek istene és Amümóné görög mitológiai alak, Danaosz király ötven lányának, a danaidáknak egyike látható. 

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban fennmaradt holttesttel, amelyek még abban a pozícióban feküdtek a rétegek alatt, ahogyan egykor az életükért küzdöttek. A feltárásoknál használt korszerű technika segítségével a régészek már részletesebb képet alkothatnak az Kr. u. 79-ben történt tragédiáról, amely alig két nap leforgása alatt a teljes várost elpusztította.

Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része, Olaszország egyik legkedveltebb látványossága. Nemrég, húsz év után újranyitotta kapuit az úgynevezett Vettius-ház, Rómában pedig A pillanat és az örökkévalóság, köztünk és az ősök között címmel nyílt meg kiállítás, ahol a Popmeji Régészeti Parkból származó fontos leletek tekinthetők meg.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

A rovat további cikkei