fbpx

Kiderült, kik mutatkozhatnak be a Magyar Zene Háza színpadán

Négy kategóriagyőztest és két különdíjast hirdetett a Zene Háza zenepedagógiai fesztiválja. A több mint száz beérkezett pályázat közül 22 második fordulós produkciót véleményezett az öttagú zsűri.

Játsszunk zenét! – így szól a Magyar Zene Háza pedagógiai módszerének szlogenje, amelynek jegyében a zeneközvetítés újdonságait, a szórakoztatva tanítás és a zenei nevelés új formáit keresi. „A fesztivál nem titkolt célja, hogy olyan programokkal bővítse a Zene Háza kínálatát, amelyek az intézmény progresszív szemléletéhez kapcsolódva a zeneiközvetítés új és kreatív módszereit alkalmazzák” – mondta Severinghaus Artemisz zenepedagógiai szakmai csoportvezető, a showcase zsűri tagja.

A gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertek és ismeretterjesztő előadások kategóriájában egy-egy győztest hirdetett, de a szoros versenynek és az értékes pályaműveknek köszönhetően a legjobb anyagokat különdíjjal is értékelte a zsűri, ezen kívül a novemberi fesztivál további pályázóknak is lehetőséget ad majd a bemutatkozásra.

A gyerekeknek szóló workshop győztese, az Ecc, pecc! Ki lehetsz? egy olyan komplex, kreatív zenei foglalkozást hoz majd létre, mely a mese és a zene kapcsolódása mentén, a művészetterápia eszközeivel vonja be az óvodás közönséget. A PerpiJazz, a családoknak szóló koncertek győztese, mely 100 év könnyűzenéje címmel egy zenei időutazásra invitálja a hallgatókat. Lovászi Edina, a felnőtteknek szóló koncert kategória győztese az emberi élet különböző szakaszait, meghatározó, sorsfordító eseményeit dolgozza fel kortárs és klasszikus magyar versszövegek megzenésítésével, sok-sok interakcióval. Felnőtteknek szóló ismeretterjesztő előadás kategóriában Alpár Balázs ötlete nyert: a produkció innovatív módon, a technológia bevonásával mutatja be, hogyan is működik a filmzene. Sőnfeld Mátyás egyedi és innovatív ötletét díjazta a zsűri a Zene Háza különdíjjal: a XiloFun egy kísérleti zenés társasjáték, amely ötvözi a gyógypedagógiában ismert színeskottát a modern társasjátékok és a népdalok világával. A Papageno által támogatott díjat JaMese kapta, aki verskoncertjén vezeti végig a közönséget abban a reményben, hogy a hallgatók is kedvet kapjanak az énekelt versekhez.

A zsűri tagjaként a bírálásban részt vett Belinszky Anna muzikológus, pszichológus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Czakó Dóra karvezető, tanár, az ELTE BTK Művészet-közvetítő és Zenei Intézetének adjunktusa, valamint Tóth Árpád karvezető, zenetanár, egyetemi oktató. A Magyar Zene Háza showcase fesztiváljára 2023. november 10–11-én kerül sor, a nyertesek mellett lehetőségeket kap a bemutatkozásra az Aviso Quartet, a Percussion Project Pécs, a Metrum Ensemble, Janca Ákos, a Mozes & Kaltenecker duó és Palágyi Ildikó.

Fotó: Liget Budapest / Palkó György

A rovat további cikkei