Kövi Pál_archív .jpg

Erdélyi lakoma Budapesten

Az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című, új időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a legendás magyar gasztronómus és üzletember életét és munkásságát tárja a látogatók elé.

Kövi Pál agrármérnök, futballista, vendéglátós, üzletember és gasztronómus, azaz valódi 20. századi polihisztor volt. Ezen értékek széles körben való megismertetése céljából állította össze az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című kiállítási anyagot a PÁVA KulinarIQum Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum partnerségében.

A tárlat interaktív és akadálymentesített formában mutatja be Kövi Pál életének fontos állomásait: gyermekkora, sportkarrierje, a gasztronómia iránti elhivatottsága és a magyar diaszpórában végzett kulturális munkája is megelevenedik. A látogatók különleges betekintést nyerhetnek az Erdélyi lakoma című kiadvány történetébe is, amely nem egyszerűen szakácskönyv, hanem az erdélyi gasztronómia kincsestárának is tekinthető.

Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Kövi Pál: Erdélyi lakoma

Az Erdélyi lakoma szellemisége és tartalma túlmutat a konyhaművészet világán: egy olyan kulturális utazásra hívja az olvasót, amelyben az erdélyi konyha soknemzetiségű, gazdag hagyományai kelnek életre. A kiállítás célja ennek a kulturális örökségnek a megőrzése és bemutatása, amely során a látogatók megismerkedhetnek a régió jellegzetes ételeivel, receptjeivel, történeti gasztronómiai vonatkozásaival, sőt, néhány különleges receptet is hazavihetnek. A tárlat emellett további érdekességeket is kínál: szimbolikus tárgyak, interjúk, hanganyagok és vetítések révén nyújt teljes képet Kövi Pál örökségéről.

Az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című kiállítás 2024. október 25. és 2025. február 23. között látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Részletes információ a tárlatról itt.

Ez is érdekelheti

Nem hiszem, hogy könnyű sikerek mentén érdemes élni

A gyergyószentmiklósi születésű Trucza Adorján fejébe vette, hogy felrázza az erdélyi gasztroéletet. Michelin-csillagos vacsorát szervezett 120 méter mélyen a parajdi sóbányában, kulináris fesztivált álmodott meg Székelyföldön, és Kövi Pál Erdélyi lakomájának újrakiadásában is benne volt a keze.

Ételirodalom és konyhaköltészet, avagy a gyomor mint íróink közkedvelt múzsája

A magyar gasztroirodalom kondérjában oly régóta főnek a valamikori zsenge történetek, hogy a föléjük hajoló mohó vendég az illatok ellenére az edénybe nézve csak zagyvaságot lát. Ám ha detektívkesztyűjét az asztalra hajítva késért és villáért nyúl, nincs más dolga, mint élvezni, ami előtte van.

Ne csak a világkonyha terén kergessük a Michelin-csillagot, hanem építsünk a saját hagyományainkra

Fehér Béla a szövegeiben megjelenő gasztronómiai elemekről, a regényeivel kapcsolatos félreértésekről és a magyar konyha történetében előforduló vándorhibákról.

A közösségi médiában az étel önkifejezési eszköz

Egyre több médiafelület vesz körül bennünket, de valóban a hasznunkra tudjuk fordítani azokat? Milyen tartalmak kötik le a figyelmünket leginkább? És miért készítünk képet az ételeinkről még azelőtt, hogy megkóstolnánk őket? Guld Ádám médiakutatót kérdeztük.